Блажевић о нестанку струје у Хрватској: Догодио се несрећни сплет околности

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ - Директор Сектора за вођење електроенергетског система Хрватске (ХОПС) Данко Блажевић изјавио је данас да су у року од од два до три сата од почетка поремећаја снабдијевања електричном енергијом сви потрошачи у Хрватској поновно добили струју.

"Посљедње што знам да је дио потрошача у Каштелима и око Книна добио електричну енергију", рекао је за Дневник ХРТ-а директор Блажевић.

Он је навео да се догодио несрећни сплет околности и да су два далековода, један у Црној Гори, други у Албанији у кратком времену испала из погона и додао да и њихове колеге у БиХ имају проблема са повратком термоелектрана у погон.

"Хидроелектране се сразмерно брзо враћају у погон, али термоелектранама треба мало више, тако да вјерујемо да ће и код њих бити у реду", закључио је Блажевић, пренијела је Хина.

Узрок прекида снабдијевања електричном енергијом због кога су око 12.30 часова без струје су остали дијелови Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Албаније још није званично потврђен.

Без струје је на неколико сати остала Далмација од Задра до Дубровника што је довело до гужви на градским путевима, а због температура од плус 40 неки су у становима имали и 10-ак степена више температуре.

Проблема је било и са плаћањем картицама и лифтовима.

Хрватска електропривреда (ХЕП) раније је саопштила да је прекид снабдијевања електричном енергијом у дијеловима Хрватске изазвао међународни поремећај који је захватио више земаља

Без напајања електричном енергијом је око 12 часова било скоро цијело подручје Црне Горе, а струје није било ни на територији Босне и Херцеговине и Албаније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана