Blažević o nestanku struje u Hrvatskoj: Dogodio se nesrećni splet okolnosti

Tanjug
Foto: Printskrin

ZAGREB - Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema Hrvatske (HOPS) Danko Blažević izjavio je danas da su u roku od od dva do tri sata od početka poremećaja snabdijevanja električnom energijom svi potrošači u Hrvatskoj ponovno dobili struju.

"Posljednje što znam da je dio potrošača u Kaštelima i oko Knina dobio električnu energiju", rekao je za Dnevnik HRT-a direktor Blažević.

On je naveo da se dogodio nesrećni splet okolnosti i da su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji u kratkom vremenu ispala iz pogona i dodao da i njihove kolege u BiH imaju problema sa povratkom termoelektrana u pogon.

"Hidroelektrane se srazmerno brzo vraćaju u pogon, ali termoelektranama treba malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih biti u redu", zaključio je Blažević, prenijela je Hina.

Uzrok prekida snabdijevanja električnom energijom zbog koga su oko 12.30 časova bez struje su ostali dijelovi Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije još nije zvanično potvrđen.

Bez struje je na nekoliko sati ostala Dalmacija od Zadra do Dubrovnika što je dovelo do gužvi na gradskim putevima, a zbog temperatura od plus 40 neki su u stanovima imali i 10-ak stepena više temperature.

Problema je bilo i sa plaćanjem karticama i liftovima.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ranije je saopštila da je prekid snabdijevanja električnom energijom u dijelovima Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja

Bez napajanja električnom energijom je oko 12 časova bilo skoro cijelo područje Crne Gore, a struje nije bilo ni na teritoriji Bosne i Hercegovine i Albanije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana