Бивши предсједник прекршајног суда у Kнину осуђен због примања мита

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Некадашњи предсједник Прекршајног суда у Книну Ивица Крвавица (66) осуђен је на четири и по године затвора због примања мита.

НЈегова колегиница, бивши предсједник Прекршајног суда у Шибенику, Долорес Милаковић /60/, првостепеном пресудом осуђена је на годину и по дана затвора, с тим да ће осам мјесеци, ако пресуда буде правоснажна, одслужити, док остатак неће ако у року од пет година не изврши ново кривично ђело, јавили су хрватски медији.

Крвавица и Милаковић осуђени су по оптужници Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала, и то за два примања мита, злоупотребу положаја и овлаштења, те за подстицање на злоупотребу. обоје судија суспендовани су са својих дужности до окончања поступка.

Осим њих, осуђени су и власник локала Борис Петко /44/, те кнински поштар Мате Тескера /35/, који су добили по годину дана затвора.

Судија Динка Мешин на изрицању првостепене пресуде истакла је да је очигледно да је Крвавица био добро познат као судија који узима новац и “сређује ствари”.

Према оптужници, Крвавица је од власника локала у фебруару 2018. тражио и добио 100 евра, а заузврат му је написао приговор за обавезни прекршајни налог и потом му, без обзира на ранију осуђиваност, изрекао новчану казну од тек 600 куна /око 80 евра/ без одузимања возачке дозволе.

Осим тога, 15. фебруара 2018. је од неправоснажно осуђеног поштара затражио да му плати 2.000 куна /око 265 евра/, нудећи да ће му заузврат изрећи блажу новчану казну од предложене казне од 3.000 куна /око 400 евра/ и да му неће изрећи забрану управљања моторним возилом.

Након што је поштар пристао и предао му 2.000 куна, судија му је изрекао новчану казну од 1.000 куна /око 130 евра/ и није му одузео возачку дозволу.

Тужилаштво је навело да је Крвавица тражио од Милаковићеве да у поступку који се води против његовог познаника, због вожње под утицајем алкохола, незаустављања по наредби полицијског службеника и некориштења безбједносног појаса, изрекне блажу казну од предложене, која је износила 6.200 куна /око 820 евра/.

Потом су се договорили да Крвавица у име познаника напише одбрану у којој ће, између осталог, навести да та особа није осуђивана, а затим је судија Милаковић, иако је увидом у прекршајну евиденцију утврдила да је раније кажњаван, том познанику изрекла укупну казну од 1.700 куна /око 225 евра/ без изрицања забране управљања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана