Bivši predsjednik prekršajnog suda u Kninu osuđen zbog primanja mita

Srna
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Nekadašnji predsjednik Prekršajnog suda u Kninu Ivica Krvavica (66) osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog primanja mita.

NJegova koleginica, bivši predsjednik Prekršajnog suda u Šibeniku, Dolores Milaković /60/, prvostepenom presudom osuđena je na godinu i po dana zatvora, s tim da će osam mjeseci, ako presuda bude pravosnažna, odslužiti, dok ostatak neće ako u roku od pet godina ne izvrši novo krivično đelo, javili su hrvatski mediji.

Krvavica i Milaković osuđeni su po optužnici Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, i to za dva primanja mita, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te za podsticanje na zloupotrebu. oboje sudija suspendovani su sa svojih dužnosti do okončanja postupka.

Osim njih, osuđeni su i vlasnik lokala Boris Petko /44/, te kninski poštar Mate Teskera /35/, koji su dobili po godinu dana zatvora.

Sudija Dinka Mešin na izricanju prvostepene presude istakla je da je očigledno da je Krvavica bio dobro poznat kao sudija koji uzima novac i “sređuje stvari”.

Prema optužnici, Krvavica je od vlasnika lokala u februaru 2018. tražio i dobio 100 evra, a zauzvrat mu je napisao prigovor za obavezni prekršajni nalog i potom mu, bez obzira na raniju osuđivanost, izrekao novčanu kaznu od tek 600 kuna /oko 80 evra/ bez oduzimanja vozačke dozvole.

Osim toga, 15. februara 2018. je od nepravosnažno osuđenog poštara zatražio da mu plati 2.000 kuna /oko 265 evra/, nudeći da će mu zauzvrat izreći blažu novčanu kaznu od predložene kazne od 3.000 kuna /oko 400 evra/ i da mu neće izreći zabranu upravljanja motornim vozilom.

Nakon što je poštar pristao i predao mu 2.000 kuna, sudija mu je izrekao novčanu kaznu od 1.000 kuna /oko 130 evra/ i nije mu oduzeo vozačku dozvolu.

Tužilaštvo je navelo da je Krvavica tražio od Milakovićeve da u postupku koji se vodi protiv njegovog poznanika, zbog vožnje pod uticajem alkohola, nezaustavljanja po naredbi policijskog službenika i nekorištenja bezbjednosnog pojasa, izrekne blažu kaznu od predložene, koja je iznosila 6.200 kuna /oko 820 evra/.

Potom su se dogovorili da Krvavica u ime poznanika napiše odbranu u kojoj će, između ostalog, navesti da ta osoba nije osuđivana, a zatim je sudija Milaković, iako je uvidom u prekršajnu evidenciju utvrdila da je ranije kažnjavan, tom poznaniku izrekla ukupnu kaznu od 1.700 kuna /oko 225 evra/ bez izricanja zabrane upravljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana