Бећировић: Не би ме изненадило да Хрватске у име Косова тужи Србију

Танјуг
Бећировић: Не би ме изненадило да Хрватске у име Косова тужи Србију

ЉУБЉАНА - Хрватска додатно подгрева тензије одлуком да у оквиру Кфора повећа број својих војника, оцијенио је директор Института ИФИМЕС из Љубљане Зијад Бећировић.

"Хрватска има довољно својих проблема и умјесто да као чланица ЕУ и НАТО ради на стабилизацији региона она додатно подгријава тензије одлуком да у оквиру Кфора повећа број својих војника", оцијенио је Бећировић за Косово онлајн.

Бећировић је поводом изјаве хрватског министра одбране да ће Хрватска поставити војни камп на Косову рекао да се ради о провокативној одлуци хрватских власти.

"Хрватска треба сама да тражи изузеће када је у питању рјјешавање проблема у региону, јер јој је правоснажно на Међународном кривичном суду за бившу Југославију пресуђено за Удружени злочиначки подухват и учешће у међународном оружаном сукобу", изјавио је Бећировић.

То је, према његовим ријечима, нека врста њене "самоеутаназије" за учешће у ријешавању отворених питања у региону, што је елиминише да нуди "нон пејпере", али и друга ријешења када је у питању и Босна и Херцеговина.

Он наводи да се не би изненадио када би Хрватска поднијела тужбу на Међународном суду правде против Србије у име и за рачун Косова, након што је хрватски предсједник Зоран Милановић недавно рекао да он не може давати гаранције за Тачија и друге којима се суди пред Специјалним судом у Хагу, а недуго потом је стигла и изјава хрватског министра одбране о постављану војног кампа на Косову.

"Везе Хрватске и Косова су јаке и поставља се питање које су намјере Хрватске, поготово имајући у виду да је у току финале дијалога између званичног Београда и Приштине посредством ЕУ", рекао је Бећировић, додајући да друге државе могу давати гаранције и чак могу подносити тужбе у име и за рачун других држава нпр. на Међународном суду правде.

Директор Института ИФИМЕС наводи и да су у анализима "упозоравали да албанска мафија има везе са финансирањем предсједничке кампање Зорана Милановића".

"Милановић је био савјетник Едија Раме прије уласка у предсједничку трку. Послије побједе на изборима био је у "мистериозној" посјети код Раме, а да се при томе уопште није састао са албанским предсједником Иљиром Метом", изјавио је Бећировић, оцијењујући да се ради о нетранспарентним везама.

Наводи и да је Тачи дио мафијашких структура и дио нераскидивог политичко мафијашког триа Еди Рама - Мило Ђукановић - Хашим Тачи.

"Право је питање шта у том друштву ради актуелни предсједник Хрватске Зоран Милановић", казао је Бећировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана