Bećirović: Ne bi me iznenadilo da Hrvatske u ime Kosova tuži Srbiju

Tanjug
Bećirović: Ne bi me iznenadilo da Hrvatske u ime Kosova tuži Srbiju

LjUBLjANA - Hrvatska dodatno podgreva tenzije odlukom da u okviru Kfora poveća broj svojih vojnika, ocijenio je direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović.

"Hrvatska ima dovoljno svojih problema i umjesto da kao članica EU i NATO radi na stabilizaciji regiona ona dodatno podgrijava tenzije odlukom da u okviru Kfora poveća broj svojih vojnika", ocijenio je Bećirović za Kosovo onlajn.

Bećirović je povodom izjave hrvatskog ministra odbrane da će Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu rekao da se radi o provokativnoj odluci hrvatskih vlasti.

"Hrvatska treba sama da traži izuzeće kada je u pitanju rjješavanje problema u regionu, jer joj je pravosnažno na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju presuđeno za Udruženi zločinački poduhvat i učešće u međunarodnom oružanom sukobu", izjavio je Bećirović.

To je, prema njegovim riječima, neka vrsta njene "samoeutanazije" za učešće u riješavanju otvorenih pitanja u regionu, što je eliminiše da nudi "non pejpere", ali i druga riješenja kada je u pitanju i Bosna i Hercegovina.

On navodi da se ne bi iznenadio kada bi Hrvatska podnijela tužbu na Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije u ime i za račun Kosova, nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović nedavno rekao da on ne može davati garancije za Tačija i druge kojima se sudi pred Specijalnim sudom u Hagu, a nedugo potom je stigla i izjava hrvatskog ministra odbrane o postavljanu vojnog kampa na Kosovu.

"Veze Hrvatske i Kosova su jake i postavlja se pitanje koje su namjere Hrvatske, pogotovo imajući u vidu da je u toku finale dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine posredstvom EU", rekao je Bećirović, dodajući da druge države mogu davati garancije i čak mogu podnositi tužbe u ime i za račun drugih država npr. na Međunarodnom sudu pravde.

Direktor Instituta IFIMES navodi i da su u analizima "upozoravali da albanska mafija ima veze sa finansiranjem predsjedničke kampanje Zorana Milanovića".

"Milanović je bio savjetnik Edija Rame prije ulaska u predsjedničku trku. Poslije pobjede na izborima bio je u "misterioznoj" posjeti kod Rame, a da se pri tome uopšte nije sastao sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom", izjavio je Bećirović, ocijenjujući da se radi o netransparentnim vezama.

Navodi i da je Tači dio mafijaških struktura i dio neraskidivog političko mafijaškog tria Edi Rama - Milo Đukanović - Hašim Tači.

"Pravo je pitanje šta u tom društvu radi aktuelni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović", kazao je Bećirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana