Барац: Жртве у Бањској опомена ЕУ и САД да је ситуација на КиМ измакла контроли

Танјуг
Барац: Жртве у Бањској опомена ЕУ и САД да је ситуација на КиМ измакла контроли

БЕОГРАД - Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност изјавио је данас за Танјуг да трагично настрадале жртве у селу Бањска на Косову и Метохији, и албанске и српске националности, морају бити опомена Европској унији и Вашингтону да је ситуација на терену измакла контроли.

Према његовим ријечима, рјешење за деескалацију на КиМ јесте да КФОР почне да врши свој посао и обезбиједи сигурност свим грађанима који живе на том простору, укључујући и Србе који у претходном периоду нису имали мир, право, правду и људска и мањинска права.

- Србима је изузетно тешко да трпе такав терор у континуитету и да остану мирни, иако овакви догађаји нису добри. Смрт било кога, био он албанске или српске националности, није добра, и жртве које су се десиле су трагедија, и као таква морају да буду опомена ЕУ и Вашингтону да је ситуација на терену измакла контроли - рекао је Барац.

Сматра да би требало да дође до непристрасне истраге везано за трагичне догађаје у селу Бањска, јер, како каже, то би значило да међународна заједница и даље има бар мало осећаја правде у својим редовима, а да би у супротном све друго било узалудно.

Напомиње да је врло важно да се дође до чињенице зашто и на који начин су представници Срба убијени, да ли су то били хици као у мафијашким обрачунима или су они испаљени у складу са правилима службе јер се, нагласио је он, смртоносни хитац не упућује тек тако, по правилима службе.

- Припадници косовских безбедносних снага би морали да упуте хитац који би требало да онеспособи противника, а не да га убије. Ми овде имамо информације, за сада, да су то били хици у главу који су били више у мафијашком и криминалном стилу, а не у полицијском - рекао је он.

Барац каже да је понашање и политика премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија довела до оваквог стања на терену, и да је међународна заједница директно одговорна за то што је ситуација на терену измакла контроли и довела до тога да буде људских жртава.

- Србија се свакоднеовно суочава са притисцима и питање је у тој лепези притисака које су они спремили, који ће они извући. Надамо се да неће и судећи по првим реакцијама европске и светске штампе, били су суздржани у квалификацији да је Србија крива, већ су се држали негде уздржаног става, што ми даје наду да овај пут неће насести на јефтин трик Аљбина Куртија - оцијенио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана