Barac: Žrtve u Banjskoj opomena EU i SAD da je situacija na KiM izmakla kontroli

Tanjug
Barac: Žrtve u Banjskoj opomena EU i SAD da je situacija na KiM izmakla kontroli

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas za Tanjug da tragično nastradale žrtve u selu Banjska na Kosovu i Metohiji, i albanske i srpske nacionalnosti, moraju biti opomena Evropskoj uniji i Vašingtonu da je situacija na terenu izmakla kontroli.

Prema njegovim riječima, rješenje za deeskalaciju na KiM jeste da KFOR počne da vrši svoj posao i obezbijedi sigurnost svim građanima koji žive na tom prostoru, uključujući i Srbe koji u prethodnom periodu nisu imali mir, pravo, pravdu i ljudska i manjinska prava.

- Srbima je izuzetno teško da trpe takav teror u kontinuitetu i da ostanu mirni, iako ovakvi događaji nisu dobri. Smrt bilo koga, bio on albanske ili srpske nacionalnosti, nije dobra, i žrtve koje su se desile su tragedija, i kao takva moraju da budu opomena EU i Vašingtonu da je situacija na terenu izmakla kontroli - rekao je Barac.

Smatra da bi trebalo da dođe do nepristrasne istrage vezano za tragične događaje u selu Banjska, jer, kako kaže, to bi značilo da međunarodna zajednica i dalje ima bar malo osećaja pravde u svojim redovima, a da bi u suprotnom sve drugo bilo uzaludno.

Napominje da je vrlo važno da se dođe do činjenice zašto i na koji način su predstavnici Srba ubijeni, da li su to bili hici kao u mafijaškim obračunima ili su oni ispaljeni u skladu sa pravilima službe jer se, naglasio je on, smrtonosni hitac ne upućuje tek tako, po pravilima službe.

- Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga bi morali da upute hitac koji bi trebalo da onesposobi protivnika, a ne da ga ubije. Mi ovde imamo informacije, za sada, da su to bili hici u glavu koji su bili više u mafijaškom i kriminalnom stilu, a ne u policijskom - rekao je on.

Barac kaže da je ponašanje i politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dovela do ovakvog stanja na terenu, i da je međunarodna zajednica direktno odgovorna za to što je situacija na terenu izmakla kontroli i dovela do toga da bude ljudskih žrtava.

- Srbija se svakodneovno suočava sa pritiscima i pitanje je u toj lepezi pritisaka koje su oni spremili, koji će oni izvući. Nadamo se da neće i sudeći po prvim reakcijama evropske i svetske štampe, bili su suzdržani u kvalifikaciji da je Srbija kriva, već su se držali negde uzdržanog stava, što mi daje nadu da ovaj put neće nasesti na jeftin trik Aljbina Kurtija - ocijenio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana