Анђелковић: Ђукановић жели да испровоцира Београд

Срна
Анђелковић: Ђукановић жели да испровоцира Београд

БЕОГРАД - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да неотварањем граница са Србијом црногорски режим Мила Ђукановића оваквим потезима жели да испровоцира Србију да погрешно реагује, те додао да антисрпска регионална интернационала поново као да креће у офанзиву.

"Екстремисти на антисрпским позицијама из региона се повезују", рекао је Анђелковић и подсјетио на недавну македонску поштанску марку са картом "велике Хрватске", пуштање пјесама на црногорским државним медијима пјевача усташких пјесама Томпсона, те састанке црногорских естремиста са косовским.

Он је изјавио да су ти антисрпски екстрмисти забринутији у мјери колико Србија јача и побољшава своју међународну позицију јер за њих је најбоља изолована и слаба Србија.

"Чим Србија полако гради своје међународне позиције, успоставља добар основ у будућности, онај дио свијета који су подржавали Подгорицу или Приштину мијења свој став. Ово је очајнички покушај, али не треба то потцијенити јер они су у стању да изазову озбиљне ексцесе, па и трагедију у региону", оцијенио је Анђелковић.

Он је рекао да је реакција Београда да неће уводити контрамјере Црној Гори затварањем граница зрела и рационална јер са обје стране границе живи један народ, коријен је исти и српско поријекло, без обзира да ли се грађани Црне Горе изјашњавали као Срби или Црногорци.

Анђелковић је оцијенио да "режим Мила Ђукановића оваквим потезима неотварања граница за грађане Србије и Републике Српске, жели да испровоцира Србију да погрешно реагује и уведе мјере против народа Црне Горе, да спријечи улазак у Србију црногорским студентима".

"Жеља Подгорице је да Београд направи проблем и реагује према свим грађанима Црне Горе. Мислим да ми то никад нећемо да урадимо и паметно смо поступили што смо најавили селективне мере. Треба одговорити Подгорици да заболи режим, а не народ", рекао је Анђелковић за ТВ "Пинк".

Он је нагласио да је одлука Подгорице да не дозволи улазак грађанима Србије и Републике Српске у Црну Гору, наводно због вируса корона, "пар екселанс политичка одлука".

Анђелковић је напоменуо да су прије недјељу дана литије биле забрањене јер је било епидемије, а у исто вријеме црногорска туристичка организација је тврдила по земљама региона, гдје је покушавала да привуче туристе, да нема вируса корона.

"Је ли има короне или нема короне? Чим такав хаос постоји, јасно је да је реч о политичкој одлуци. Ђукановић види да му позиције слабе, да ће се грађани Црне Горе који су га подржавали пре или касније запитати зашто тако лоше живе, ко је економију урнисао. Да се то не би десило, Ђукановић изазива конфликте", оцијенио је Анђелковић.

Према његовим ријечима, Ђукановић зато изазива поларизацију како у самој Црној Гори тако и између Црне Горе и Србије, јер кад се људи свађају, не мисле ко је крив за њихов лош материјални положај.

Коментаришући изјаву предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића да је отпор црногорској суверености радикалнији него прије деценију и по, Анђелковић је нагласио да је то класична замјена теза и да нико не угрожава црногорску државност и сувереност.

"Србија се веома дуго уздржано односила, некада и мазохистички поступала како би покушала да одржи односе на високом нивоу. Али, јасно је да црногорски режим спроводи политику идентитетског геноцида, да мјерама дискриминације жели да елиминише српско становништво, асимилира, уништи Српску православну цркву, српски језик маргинализује, а културу анулира", рекао је Анђелковић.

Он је истакао да је Србија пробала то лијепим да спријечи, али да се дошло у ситуацију када то више не може, па мора да реагује, али то ради и даље цивилизовано, обраћа се ОЕБС-у, Савјету Европе, настоји да интернационализује српско питање у Црној Гори у духу еворпских стандарда.

"Да су и Ескими негде угрожени, ми би морали да дигнемо свој глас против тога, а камоли када је наш народ угрожен. Србија колико год била уздржана, морала је да реагује, а то није никакво угрожавање црногорског суверенитета, него напротив. Данашња Црна Гора је недемократска и тоталитарна", навео је Анђелковић.

Он је рекао да напредак Србије није условљен понашањем Црне Горе, али је проблем за Црну Гору и њене грађане што сукобом са Србијом и Републиком Српском и цијелим својим окружењем као да се окреће једино Албанији, али на тај начин не може да обезбиједи просперитет.

"Изгледа да режим у Црној Гори не мисли да ли треба грађанима да буде боље, него жели да има изоловану државу, јер Црна Гора је данас постала држава која је база мафије. А мафијашким базама није битна економија, него само уточиште за криминалце", рекао је Анђелковић.

Он сматра да затварање црногорских граница за грађане Србије и Републике Српске има везе са прогоном СПЦ у Црној Гори, јер је циљ режима у Подгорици да Црну Гору изолује од Србије, пресијече комункације и проба да отме неке црквене објекте.

"Мислим да им то неће поћи за руком, јер народ у Црној Гори је одлучан да брани светиње. Таквим понашањем власт може само да изазове неку несрећу, али не верујем да ће постићи циљ. Очајник се и за сламску хвата. Режим који зна да може да падне зато што лоше води Црну Гору покушава кроз велике тензије да купи још неко време владања том земљом", закључио је Анђелковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана