Anđelković: Đukanović želi da isprovocira Beograd

Srna
Anđelković: Đukanović želi da isprovocira Beograd

BEOGRAD - Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da neotvaranjem granica sa Srbijom crnogorski režim Mila Đukanovića ovakvim potezima želi da isprovocira Srbiju da pogrešno reaguje, te dodao da antisrpska regionalna internacionala ponovo kao da kreće u ofanzivu.

"Ekstremisti na antisrpskim pozicijama iz regiona se povezuju", rekao je Anđelković i podsjetio na nedavnu makedonsku poštansku marku sa kartom "velike Hrvatske", puštanje pjesama na crnogorskim državnim medijima pjevača ustaških pjesama Tompsona, te sastanke crnogorskih estremista sa kosovskim.

On je izjavio da su ti antisrpski ekstrmisti zabrinutiji u mjeri koliko Srbija jača i poboljšava svoju međunarodnu poziciju jer za njih je najbolja izolovana i slaba Srbija.

"Čim Srbija polako gradi svoje međunarodne pozicije, uspostavlja dobar osnov u budućnosti, onaj dio svijeta koji su podržavali Podgoricu ili Prištinu mijenja svoj stav. Ovo je očajnički pokušaj, ali ne treba to potcijeniti jer oni su u stanju da izazovu ozbiljne ekscese, pa i tragediju u regionu", ocijenio je Anđelković.

On je rekao da je reakcija Beograda da neće uvoditi kontramjere Crnoj Gori zatvaranjem granica zrela i racionalna jer sa obje strane granice živi jedan narod, korijen je isti i srpsko porijeklo, bez obzira da li se građani Crne Gore izjašnjavali kao Srbi ili Crnogorci.

Anđelković je ocijenio da "režim Mila Đukanovića ovakvim potezima neotvaranja granica za građane Srbije i Republike Srpske, želi da isprovocira Srbiju da pogrešno reaguje i uvede mjere protiv naroda Crne Gore, da spriječi ulazak u Srbiju crnogorskim studentima".

"Želja Podgorice je da Beograd napravi problem i reaguje prema svim građanima Crne Gore. Mislim da mi to nikad nećemo da uradimo i pametno smo postupili što smo najavili selektivne mere. Treba odgovoriti Podgorici da zaboli režim, a ne narod", rekao je Anđelković za TV "Pink".

On je naglasio da je odluka Podgorice da ne dozvoli ulazak građanima Srbije i Republike Srpske u Crnu Goru, navodno zbog virusa korona, "par ekselans politička odluka".

Anđelković je napomenuo da su prije nedjelju dana litije bile zabranjene jer je bilo epidemije, a u isto vrijeme crnogorska turistička organizacija je tvrdila po zemljama regiona, gdje je pokušavala da privuče turiste, da nema virusa korona.

"Je li ima korone ili nema korone? Čim takav haos postoji, jasno je da je reč o političkoj odluci. Đukanović vidi da mu pozicije slabe, da će se građani Crne Gore koji su ga podržavali pre ili kasnije zapitati zašto tako loše žive, ko je ekonomiju urnisao. Da se to ne bi desilo, Đukanović izaziva konflikte", ocijenio je Anđelković.

Prema njegovim riječima, Đukanović zato izaziva polarizaciju kako u samoj Crnoj Gori tako i između Crne Gore i Srbije, jer kad se ljudi svađaju, ne misle ko je kriv za njihov loš materijalni položaj.

Komentarišući izjavu predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića da je otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego prije deceniju i po, Anđelković je naglasio da je to klasična zamjena teza i da niko ne ugrožava crnogorsku državnost i suverenost.

"Srbija se veoma dugo uzdržano odnosila, nekada i mazohistički postupala kako bi pokušala da održi odnose na visokom nivou. Ali, jasno je da crnogorski režim sprovodi politiku identitetskog genocida, da mjerama diskriminacije želi da eliminiše srpsko stanovništvo, asimilira, uništi Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski jezik marginalizuje, a kulturu anulira", rekao je Anđelković.

On je istakao da je Srbija probala to lijepim da spriječi, ali da se došlo u situaciju kada to više ne može, pa mora da reaguje, ali to radi i dalje civilizovano, obraća se OEBS-u, Savjetu Evrope, nastoji da internacionalizuje srpsko pitanje u Crnoj Gori u duhu evorpskih standarda.

"Da su i Eskimi negde ugroženi, mi bi morali da dignemo svoj glas protiv toga, a kamoli kada je naš narod ugrožen. Srbija koliko god bila uzdržana, morala je da reaguje, a to nije nikakvo ugrožavanje crnogorskog suvereniteta, nego naprotiv. Današnja Crna Gora je nedemokratska i totalitarna", naveo je Anđelković.

On je rekao da napredak Srbije nije uslovljen ponašanjem Crne Gore, ali je problem za Crnu Goru i njene građane što sukobom sa Srbijom i Republikom Srpskom i cijelim svojim okruženjem kao da se okreće jedino Albaniji, ali na taj način ne može da obezbijedi prosperitet.

"Izgleda da režim u Crnoj Gori ne misli da li treba građanima da bude bolje, nego želi da ima izolovanu državu, jer Crna Gora je danas postala država koja je baza mafije. A mafijaškim bazama nije bitna ekonomija, nego samo utočište za kriminalce", rekao je Anđelković.

On smatra da zatvaranje crnogorskih granica za građane Srbije i Republike Srpske ima veze sa progonom SPC u Crnoj Gori, jer je cilj režima u Podgorici da Crnu Goru izoluje od Srbije, presiječe komunkacije i proba da otme neke crkvene objekte.

"Mislim da im to neće poći za rukom, jer narod u Crnoj Gori je odlučan da brani svetinje. Takvim ponašanjem vlast može samo da izazove neku nesreću, ali ne verujem da će postići cilj. Očajnik se i za slamsku hvata. Režim koji zna da može da padne zato što loše vodi Crnu Goru pokušava kroz velike tenzije da kupi još neko vreme vladanja tom zemljom", zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana