Аналитичари: Милатовић има предност, Ђукановић ће се трудити да изведе Албанце и Бошњаке

Танјуг
Аналитичари: Милатовић има предност, Ђукановић ће се трудити да изведе Албанце и Бошњаке

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори се и данас помно анализирају изборни резултати првог круга предсједничких избора и процјењују шансе двојице кандидата у другом кругу - актуелног предсједника и кандидата ДПС-а Мила Ђукановића и кандидата непарламентарног Покрета Европа сад Јакова Милатовића.

Аналитичари и понаваоци прилика у Црној Гори процјењују да Милатовић на терену има предност у односу на Ђукановића, али указују да ће се актуелни шеф државе, који је изјавио да је увјерен у апсолутну побједу у другом кругу, трудити да на биралишта изведе Албанце и Бошњаке.

-Премала излазност је била у срединама које су дуго биле бастион ДПС-а, тамо гдје су националне заједнице и гдје су људи застрашивани годинама да ће се десити нешто страшно ако ДПС не буде на власти -, каже уредник политичке рубрике подгоричких Вијести Мила Радуловић.

Према њеним ријечима, грађани су у првом изборном кругу први пут добили могућност да бирају слободно, што доказује да Демократска партија социјалиста (ДПС) није суверенистички владала 30 година него је имала у рукама систем и застрашивања и подмићивања која јој је омогућавала да остане на том трону.

Након што је дошло до тог ослобођења у авугсту 2020. десило се оно што се, како каже, грађанима није свидјело - да су побједници почели да се понашају као они које су смијенили.

-Јаков Милатовић је добио огромну подршку и то је било јасно да ће се десити из разговора са суграђанима прије избора. Дошла је нова снага која је обезбиједила уз подршку парламента веће плате, веће пензије и то је људима дало некакав оптимизан - наводи Радуловић у емисији ТВ Вијести “Боје јутра”.

Радуловић каже да Ђукановића не треба потцјењивати с обзиром на то да је он неко ко дуго влада, ко има и даље огромну подршку и ко је добро изучио занат.

-Вјерујем да ће се максимално потрудити да изведу грађане на биралишта, мислим прије свега на Бошњаке и Албанце - истакла је Радуловић и додала да ће ДПС то покушати да уради уз помоћ неких бизнисмена.

Радуловић је рекла да се прича да већ има планиралих летова, али да нема егзактних података. Исто мишљење дијели и директор Међународног Института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Зијад Бећировић, који указује на постојање разних утицаја са стране, али истиче да је за Црну Гору најопаснији утицај Ђукановића.

Увјерен је да Црна Гора има шансу да се у другом изборном кругу предсједничких избора 2. априла за, како каже, “вјек и вјекова реши Ђукановића и његовог ДПС-а.

Опасност од Ђукановића у другом изборном кругу види у високој излазности и могућег довођења, како каже, резервних бирача.

-Он (Ђукановић) планира да доведе 25.000 резервних бирача из иностранства, прије свих Бошњака и Албанаца. Ту је важан опрез да се заувијек закључи са режимом Мила Ђукановића - рекао је Бећировић за Танјуг.

Дио аналитичара је, међутим, увјерен да ће, ако се наредних дана не деси неки драматични скандал, Милатовић, који је искористио незадовољство грађана тренутном политичком сценом, поразити Ђукановића у другом кругу.

За тријумф Милатовића у другом кругу, кажу, довољна је подршка једног од лидера Демократског фронта Андрије Мандића и Демократа Алексе Бечића, па чак и ако их њихови бирачи не послушају у потпуности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана