Analitičari: Milatović ima prednost, Đukanović će se truditi da izvede Albance i Bošnjake

Tanjug
Analitičari: Milatović ima prednost, Đukanović će se truditi da izvede Albance i Bošnjake

PODGORICA - U Crnoj Gori se i danas pomno analiziraju izborni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora i procjenjuju šanse dvojice kandidata u drugom krugu - aktuelnog predsjednika i kandidata DPS-a Mila Đukanovića i kandidata neparlamentarnog Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

Analitičari i ponavaoci prilika u Crnoj Gori procjenjuju da Milatović na terenu ima prednost u odnosu na Đukanovića, ali ukazuju da će se aktuelni šef države, koji je izjavio da je uvjeren u apsolutnu pobjedu u drugom krugu, truditi da na birališta izvede Albance i Bošnjake.

-Premala izlaznost je bila u sredinama koje su dugo bile bastion DPS-a, tamo gdje su nacionalne zajednice i gdje su ljudi zastrašivani godinama da će se desiti nešto strašno ako DPS ne bude na vlasti -, kaže urednik političke rubrike podgoričkih Vijesti Mila Radulović.

Prema njenim riječima, građani su u prvom izbornom krugu prvi put dobili mogućnost da biraju slobodno, što dokazuje da Demokratska partija socijalista (DPS) nije suverenistički vladala 30 godina nego je imala u rukama sistem i zastrašivanja i podmićivanja koja joj je omogućavala da ostane na tom tronu.

Nakon što je došlo do tog oslobođenja u avugstu 2020. desilo se ono što se, kako kaže, građanima nije svidjelo - da su pobjednici počeli da se ponašaju kao oni koje su smijenili.

-Jakov Milatović je dobio ogromnu podršku i to je bilo jasno da će se desiti iz razgovora sa sugrađanima prije izbora. Došla je nova snaga koja je obezbijedila uz podršku parlamenta veće plate, veće penzije i to je ljudima dalo nekakav optimizan - navodi Radulović u emisiji TV Vijesti “Boje jutra”.

Radulović kaže da Đukanovića ne treba potcjenjivati s obzirom na to da je on neko ko dugo vlada, ko ima i dalje ogromnu podršku i ko je dobro izučio zanat.

-Vjerujem da će se maksimalno potruditi da izvedu građane na birališta, mislim prije svega na Bošnjake i Albance - istakla je Radulović i dodala da će DPS to pokušati da uradi uz pomoć nekih biznismena.

Radulović je rekla da se priča da već ima planiralih letova, ali da nema egzaktnih podataka. Isto mišljenje dijeli i direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović, koji ukazuje na postojanje raznih uticaja sa strane, ali ističe da je za Crnu Goru najopasniji uticaj Đukanovića.

Uvjeren je da Crna Gora ima šansu da se u drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila za, kako kaže, “vjek i vjekova reši Đukanovića i njegovog DPS-a.

Opasnost od Đukanovića u drugom izbornom krugu vidi u visokoj izlaznosti i mogućeg dovođenja, kako kaže, rezervnih birača.

-On (Đukanović) planira da dovede 25.000 rezervnih birača iz inostranstva, prije svih Bošnjaka i Albanaca. Tu je važan oprez da se zauvijek zaključi sa režimom Mila Đukanovića - rekao je Bećirović za Tanjug.

Dio analitičara je, međutim, uvjeren da će, ako se narednih dana ne desi neki dramatični skandal, Milatović, koji je iskoristio nezadovoljstvo građana trenutnom političkom scenom, poraziti Đukanovića u drugom krugu.

Za trijumf Milatovića u drugom krugu, kažu, dovoljna je podrška jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Demokrata Alekse Bečića, pa čak i ako ih njihovi birači ne poslušaju u potpunosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Oženio se Aleksa Bečić
Oženio se Aleksa Bečić
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana