Америка нуди Хрватској нове авионе Ф-35 и Ф-16

Агенције
Америка нуди Хрватској нове авионе Ф-35 и Ф-16

Загреб - Најмање седам држава заинтересовано је да Хрватској понуди куповину 12 борбених авиона, открива загребачки “Јутарњи лист”.

Лист пише да би се након сједнице Међуресорне комисије за набавку борбених авиона требало коначно сазнати о којим је државама ријеч. Према информацијама “Јутарњег листа” до сада је барем седам земаља исказало тај интерес, а међу њима је, кажу, највеће изненађење Израел, који Хрватској поново нуди авион типа “Ф16 барак”, због који је пропао претходни тендер, након што САД нису дозволиле Израелу ту продају.

Али овога пута, наводи лист позивајући се на своје информације, Израел би понуду дао заједно с произвођачем авиона “Локид Мартином” и уз америчку дозволу.

Остале земље које су засад исказале интерес да Хрватској продају борбене авиона су Италија, Француска, Шведска, САД, Норвешка и Данска. Ових седам земаља обавијестило је Хрватску да су јој спремне  да продају шест различитих модела авиона.

Према најавама члана комисије Роберта Копала, савјетника премијера, Хрватска ће од потенцијалних учесника тражити понуде и за половне и нове авионе.

Уз већ споменути половни израелски “барак” Француска је спремна да понуди половни “мираж 2000” и нови “рафале”. Италија би понудила половни “јурофајтер”, а САД би Хрватској понудиле сасвим нове авионе Ф-35 и “Ф-16 блок 70/72”. Шведска би се на тендер јавила с новим “грипином”, а Норвешка и Данска са својим половним авионима Ф-16.

Министар обране Дамир Крстичевић прије неколико дана је на питање који авион преферира одговорио: “Нови авион четврте генерације западне производње”. Он је још након пропасти посла с Израелом изјавио да би Хрватска могла да набави мањи број нових авиона на платформи Ф-16.

- Од нашег стратешког партнера САД очекујемо понуду коју нећемо моћи да одбијемо - рекао је тада Крстичевић.
 

 

Америчка понуда

Сједињене Америчке Државе су на првом тендеру Хрватској понудиле ескадрилу нових авиона “Ф-16 блок 70/72” по цијени од 1,28 милијарди евра. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана