Amerika nudi Hrvatskoj nove avione F-35 i F-16

Agencije
Amerika nudi Hrvatskoj nove avione F-35 i F-16

Zagreb - Najmanje sedam država zainteresovano je da Hrvatskoj ponudi kupovinu 12 borbenih aviona, otkriva zagrebački “Jutarnji list”.

List piše da bi se nakon sjednice Međuresorne komisije za nabavku borbenih aviona trebalo konačno saznati o kojim je državama riječ. Prema informacijama “Jutarnjeg lista” do sada je barem sedam zemalja iskazalo taj interes, a među njima je, kažu, najveće iznenađenje Izrael, koji Hrvatskoj ponovo nudi avion tipa “F16 barak”, zbog koji je propao prethodni tender, nakon što SAD nisu dozvolile Izraelu tu prodaju.

Ali ovoga puta, navodi list pozivajući se na svoje informacije, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona “Lokid Martinom” i uz američku dozvolu.

Ostale zemlje koje su zasad iskazale interes da Hrvatskoj prodaju borbene aviona su Italija, Francuska, Švedska, SAD, Norveška i Danska. Ovih sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su joj spremne  da prodaju šest različitih modela aviona.

Prema najavama člana komisije Roberta Kopala, savjetnika premijera, Hrvatska će od potencijalnih učesnika tražiti ponude i za polovne i nove avione.

Uz već spomenuti polovni izraelski “barak” Francuska je spremna da ponudi polovni “miraž 2000” i novi “rafale”. Italija bi ponudila polovni “jurofajter”, a SAD bi Hrvatskoj ponudile sasvim nove avione F-35 i “F-16 blok 70/72”. Švedska bi se na tender javila s novim “gripinom”, a Norveška i Danska sa svojim polovnim avionima F-16.

Ministar obrane Damir Krstičević prije nekoliko dana je na pitanje koji avion preferira odgovorio: “Novi avion četvrte generacije zapadne proizvodnje”. On je još nakon propasti posla s Izraelom izjavio da bi Hrvatska mogla da nabavi manji broj novih aviona na platformi F-16.

- Od našeg strateškog partnera SAD očekujemo ponudu koju nećemo moći da odbijemo - rekao je tada Krstičević.
 

 

Američka ponuda

Sjedinjene Američke Države su na prvom tenderu Hrvatskoj ponudile eskadrilu novih aviona “F-16 blok 70/72” po cijeni od 1,28 milijardi evra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana