Амерички државни секретар долази у Хрватску, БиХ међу топ темама

Срна
Амерички државни секретар долази у Хрватску, БиХ међу топ темама

ЗАГРЕБ - Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман потврдио је да наредне седмице у Хрватску стиже амерички државни секретар Мајк Помпео те да ће међу темама разговора бити укидање виза, Западни Балкан с нагласком на БиХ, споразум о избјегавању двоструког опорезивања и визно изузеће.

Међу чланицама Европске уније једино држављани Хрватске, Бугарске, Румуније и Кипра не могу ући у САД без визе. Министар унутарњих послова Давор Божиновић рекао је у јуну да је Хрватска у завршној фази изузећа од виза за САД.

Очекује се да ће се Помпео током посјете Хрватској састати с хрватским премијером Андрејем Пленковићем и министром и Грлић Радманом.

Помпео је недавно посјетио Пољску, Чешку, Аустрију и Словенију. Упозорио их је на "опасност од растућег утицаја Кине и Русије", а очекује се да ће то учинити и у Хрватској.

Који ће став Хрватска заузети по питању "5Г" технологије из Кине и хоће ли Хрватска са САД потписати заједничку изјаву о безбједносни "5Г" мреже, Грлић Радман није хтио одговорити, али је поручио да ће се "разговарати о томе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана