Američki državni sekretar dolazi u Hrvatsku, BiH među top temama

Srna
Američki državni sekretar dolazi u Hrvatsku, BiH među top temama

ZAGREB - Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman potvrdio je da naredne sedmice u Hrvatsku stiže američki državni sekretar Majk Pompeo te da će među temama razgovora biti ukidanje viza, Zapadni Balkan s naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće.

Među članicama Evropske unije jedino državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Kipra ne mogu ući u SAD bez vize. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u junu da je Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD.

Očekuje se da će se Pompeo tokom posjete Hrvatskoj sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom i Grlić Radmanom.

Pompeo je nedavno posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju. Upozorio ih je na "opasnost od rastućeg uticaja Kine i Rusije", a očekuje se da će to učiniti i u Hrvatskoj.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju "5G" tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD potpisati zajedničku izjavu o bezbjednosni "5G" mreže, Grlić Radman nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se "razgovarati o tome.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana