Америчка комисија тражи од Црне Горе да саслуша До Квона, адвокати против

ГС
Америчка комисија тражи од Црне Горе да саслуша До Квона, адвокати против

ПОДГОРИЦА- Америчка Комисија за хартије од вриједности (СЕЦ) затражила је од Црне Горе да се за потребе грађанског поступка у САД обави саслушање оптуженог корејског криминалца До Квона, који се налази у затвору у Спужу.

Према документи који су јуче предали адвокати До Квона суду у Њујорку, рок до када би саслушање требало да буде обављено истиче 13. октобра.

Према писању портала РТЦГ, До Квонови адвокати су  казали да се противе приједлогу да он буде саслушан у Црној Гори и да је предложено да одговара на питања без присуства правног заступника, што је, оцјењују, кршење уставних права.

Наводе да документ адвоката указује да је СЕЦ предао захтјев Црној Гори 13. септембра, а да је суд у Подгорици понудио 13. октобар и 26. октобар као датуме за могуће саслушање.

У документу се наводи и да се До Квон лично не противи да буде саслушан.

Захтјев америчке комисије прослеђен је Министарству правде Црне Горе и без одлагања је предат надлежном суду на поступање, потврђено је из Министарства правде за РТЦГ пре неколико дана.

Подсјећа се да су САД од Црне Горе још раније затражиле изручење До Квона, због оптужби за превару тешку више десетина милијарди евра.

Виши суд је раније одредио екстрадициони притвор До Квону, чије изручење је затражила и Јужна Кореја.

До Квон се терети да је починио озбиљне преваре на тржишту криптовалута, а америчка Комисија за хартије од вриједности већ га је званично оптужила пред судом у Њујорку.

Виши суд у Подгорици одредио је у јуну екстрадициони притвор у трајању од шест мјесеци за бившег јужнокорејског "краља криптовалута" До Квона и његовог пословног партнера Чанг Јуна.

У том периоду црногорски суд ће одлучити да ли ће можда До Квона изручити Јужној Кореји, која га потражује због сумње за превару вриједну 40 милијарди долара преко криптовалута.

До Квон и његов пословни партнер ухапшени су 23. марта, када су покушали да напусте Црну Гору, користећи лажне пасоше.

У Јужној Кореји је у септембру 2022. издат налог за хапшење До Квона, након што су његове криптовалуте Терра и Луна доживјеле крах, као и компанија Тераформ Лабс, у којој је сувласник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана