Američka komisija traži od Crne Gore da sasluša Do Kvona, advokati protiv

GS
Američka komisija traži od Crne Gore da sasluša Do Kvona, advokati protiv

PODGORICA- Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) zatražila je od Crne Gore da se za potrebe građanskog postupka u SAD obavi saslušanje optuženog korejskog kriminalca Do Kvona, koji se nalazi u zatvoru u Spužu.

Prema dokumenti koji su juče predali advokati Do Kvona sudu u Njujorku, rok do kada bi saslušanje trebalo da bude obavljeno ističe 13. oktobra.

Prema pisanju portala RTCG, Do Kvonovi advokati su  kazali da se protive prijedlogu da on bude saslušan u Crnoj Gori i da je predloženo da odgovara na pitanja bez prisustva pravnog zastupnika, što je, ocjenjuju, kršenje ustavnih prava.

Navode da dokument advokata ukazuje da je SEC predao zahtjev Crnoj Gori 13. septembra, a da je sud u Podgorici ponudio 13. oktobar i 26. oktobar kao datume za moguće saslušanje.

U dokumentu se navodi i da se Do Kvon lično ne protivi da bude saslušan.

Zahtjev američke komisije prosleđen je Ministarstvu pravde Crne Gore i bez odlaganja je predat nadležnom sudu na postupanje, potvrđeno je iz Ministarstva pravde za RTCG pre nekoliko dana.

Podsjeća se da su SAD od Crne Gore još ranije zatražile izručenje Do Kvona, zbog optužbi za prevaru tešku više desetina milijardi evra.

Viši sud je ranije odredio ekstradicioni pritvor Do Kvonu, čije izručenje je zatražila i Južna Koreja.

Do Kvon se tereti da je počinio ozbiljne prevare na tržištu kriptovaluta, a američka Komisija za hartije od vrijednosti već ga je zvanično optužila pred sudom u Njujorku.

Viši sud u Podgorici odredio je u junu ekstradicioni pritvor u trajanju od šest mjeseci za bivšeg južnokorejskog "kralja kriptovaluta" Do Kvona i njegovog poslovnog partnera Čang Juna.

U tom periodu crnogorski sud će odlučiti da li će možda Do Kvona izručiti Južnoj Koreji, koja ga potražuje zbog sumnje za prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše.

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana