Амбасадор Израела осудио усташтво хрватских матураната

Tanjug
Foto: Fb

ЗАГРЕБ - Амбасадор Израела у Загребу реаговао је на понашање матураната у Славонском Броду и Дубровнику, који су посљедњи дан школе прославили показујући усташке симболе, што је назвао "стравичним догађајем" и "застрашујућим маршом".

"Стравичан догађај у школи у Славонском Броду нам говори: Потребно је много више да би млађе генерације научиле да су ревизионизам, негирање историјских чињеница и истине тотално погрешни", написао је амбасадор Мор на свом твитер налогу.

Понашање дубровачких матураната, амбасадор Мор је назвао "застрашујућим маршом".

Матуранти једне занатске школе у Славонском Броду су се посљедњег дана школске године фотографисали са подигнутом руком у знаку фашистичког поздрава. Притом су били обучени у маскирне панталоне, имали су беретке на глави и црне мајице на којима је писало "за норијаду спремни".

Ученике је фотографијасала наставница хрватског језика и објавила је на Фејсбуку, али ју је уклонила након реакције Министарства науке и образовања.

Покушавајући да ублажи овај инцидент, наставница је тврдила да су ученици подизањем руку заправо показали колико су срећни, као и да нису сви подигли десну, већ је било и оних који су дигли лијеву руку.

Дубровачки матуранти су марширали Страдуном пјевајући усташке пјесме и уз поклич "за дом спремни". Притом су носили заставу фашистичке НДХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана