Ambasador Izraela osudio ustaštvo hrvatskih maturanata

Tanjug
Foto: Fb

ZAGREB - Ambasador Izraela u Zagrebu reagovao je na ponašanje maturanata u Slavonskom Brodu i Dubrovniku, koji su posljednji dan škole proslavili pokazujući ustaške simbole, što je nazvao "stravičnim događajem" i "zastrašujućim maršom".

"Stravičan događaj u školi u Slavonskom Brodu nam govori: Potrebno je mnogo više da bi mlađe generacije naučile da su revizionizam, negiranje istorijskih činjenica i istine totalno pogrešni", napisao je ambasador Mor na svom tviter nalogu.

Ponašanje dubrovačkih maturanata, ambasador Mor je nazvao "zastrašujućim maršom".

Maturanti jedne zanatske škole u Slavonskom Brodu su se posljednjeg dana školske godine fotografisali sa podignutom rukom u znaku fašističkog pozdrava. Pritom su bili obučeni u maskirne pantalone, imali su beretke na glavi i crne majice na kojima je pisalo "za norijadu spremni".

Učenike je fotografijasala nastavnica hrvatskog jezika i objavila je na Fejsbuku, ali ju je uklonila nakon reakcije Ministarstva nauke i obrazovanja.

Pokušavajući da ublaži ovaj incident, nastavnica je tvrdila da su učenici podizanjem ruku zapravo pokazali koliko su srećni, kao i da nisu svi podigli desnu, već je bilo i onih koji su digli lijevu ruku.

Dubrovački maturanti su marširali Stradunom pjevajući ustaške pjesme i uz poklič "za dom spremni". Pritom su nosili zastavu fašističke NDH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana