Алат којим је ископан тунел испод суда у Подгорици бачен у Морачу

Агенције
Алат којим је ископан тунел испод суда у Подгорици бачен у Морачу

Копачи тунела до суда у Подгорици су се након извршења кривичног дјела разишли, а сав алат су бацили у ријеку Морачу.

Криминална организација која је ископала тунел дуг 30 метара у Његошевој улици у Подгорици до зграде Вишег суда гдје се налази депо са доказним материјалом осумњичених, провалила је 8. септембра у просторију, а "посао" су завршили 11. септембра.

Како преносе црногорске Вијести, "рудари" иначе, спрски држављани - Вељко Марковић (32), његов стриц Милан Марковић (53), Дејан Јовановић (30) и Владимир Ерић (32) копали су тунел од стана у сутерену до зграде суда од јула, а доказни материјал по налогу налогодавца износили су четири дана. Подсјетимо, истрагом подгоричког тужилаштва утврђено је да је поред Срба дио групе било још шесторо људи, међу којима је Предраг Миротић (31) припадник подгоричког огранка "кавачког клана" ухапшен.

"Сумња се да је криминална група 8. септембра успјела да уђе у просторије депоа и да су четри дана, тачније до 11. септембра свакодневно износи доказни материјал који им је наручио налогодавац. "Рудари" су наводно, прво осмотрили просторије депоа, а затим кренули у претурање више ствари и предмета у којима се воде или су завршени судски поступци", наводе локални медији цитијајући наредбу списа предмета и додају:

"Досадашњом истрагом утврђено је да из депоа однијето 15 пиштоља који су дио доказног материјала и три пушке - аутоматске и ловачке. Оружје које је банда украла налазило се наводно у просторији у депоу који има сигурносни систем, па су "копачи" успјели да развале и та врата и украду доказе.

Како даље наводе тамошњи медији, осумњичени "рудари" су заплијењено оружје изнијели тајним пролазом које су пијре изношења из стана у сутерену добро сакрили. "Група је украдено оружје износила преко ископаног тунела све до подрума у сутерену зграде, гдје су запљену паковали у најлонске кесе. Због предострожности "рудари" су те кесе стављали у кофере које су наводно, потом превозили у такси возилу до штек-стана у ком су боравили од јула у подгоричком насељу Забјело", пишу они.

Сумња се да је Миротић заједно са српским "рударима" учествовао у извршењу криминалне радње, као и да је својим "рено клиом" наводио комби у ком су били осумњичени након извршене крађе само неколико сати прије него што је откривен тунел. "Миротић је наводио комби све до мјеста Ботун уз ријеку Морачу у Подгорици гдје је бачен алат и остали докази након извршења крађе. "Рудари" су потом комби сакрили недалеко одатле, али га је полиција пронашла 13. септембра", преносе медији и додају да их је Миротић потом вратио у штек-стан одакле су убрзо побјегли.

Разишли им се путеви

Истражитељи су након прегледаних на десетине сати видео-снимака како би утврдили све чињенице и руту кретања осумњичених дошла до податка да су Срби напустили Црну Гору одвојено.- Из електронске евиденције базе података Управе полиције за дан 11. септембар 2023. произилази да је окривљени Дејан Јовановић возилом марке "Волксwаген Пассат" бјелопољских регистарских ознака напустио Црну Гору. Док су Вељко и његов стриц Милан Марковић уочени како купују карту на подгоричкој аутобуској станици, па су тако легално прошли ушли у аутобус за Фочу - наводе "Вијест"и и додају да се за окривљеног Владимира Ерића зна да је ушао легално у Црну Гору, при чему није имао пријављено боравиште и не зна се да ли је илегално напустио земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана