Alat kojim je iskopan tunel ispod suda u Podgorici bačen u Moraču

Agencije
Alat kojim je iskopan tunel ispod suda u Podgorici bačen u Moraču

Kopači tunela do suda u Podgorici su se nakon izvršenja krivičnog djela razišli, a sav alat su bacili u rijeku Moraču.

Kriminalna organizacija koja je iskopala tunel dug 30 metara u Njegoševoj ulici u Podgorici do zgrade Višeg suda gdje se nalazi depo sa dokaznim materijalom osumnjičenih, provalila je 8. septembra u prostoriju, a "posao" su završili 11. septembra.

Kako prenose crnogorske Vijesti, "rudari" inače, sprski državljani - Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) kopali su tunel od stana u suterenu do zgrade suda od jula, a dokazni materijal po nalogu nalogodavca iznosili su četiri dana. Podsjetimo, istragom podgoričkog tužilaštva utvrđeno je da je pored Srba dio grupe bilo još šestoro ljudi, među kojima je Predrag Mirotić (31) pripadnik podgoričkog ogranka "kavačkog klana" uhapšen.

"Sumnja se da je kriminalna grupa 8. septembra uspjela da uđe u prostorije depoa i da su četri dana, tačnije do 11. septembra svakodnevno iznosi dokazni materijal koji im je naručio nalogodavac. "Rudari" su navodno, prvo osmotrili prostorije depoa, a zatim krenuli u preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci", navode lokalni mediji citijajući naredbu spisa predmeta i dodaju:

"Dosadašnjom istragom utvrđeno je da iz depoa odnijeto 15 pištolja koji su dio dokaznog materijala i tri puške - automatske i lovačke. Oružje koje je banda ukrala nalazilo se navodno u prostoriji u depou koji ima sigurnosni sistem, pa su "kopači" uspjeli da razvale i ta vrata i ukradu dokaze.

Kako dalje navode tamošnji mediji, osumnjičeni "rudari" su zaplijenjeno oružje iznijeli tajnim prolazom koje su pijre iznošenja iz stana u suterenu dobro sakrili. "Grupa je ukradeno oružje iznosila preko iskopanog tunela sve do podruma u suterenu zgrade, gdje su zapljenu pakovali u najlonske kese. Zbog predostrožnosti "rudari" su te kese stavljali u kofere koje su navodno, potom prevozili u taksi vozilu do štek-stana u kom su boravili od jula u podgoričkom naselju Zabjelo", pišu oni.

Sumnja se da je Mirotić zajedno sa srpskim "rudarima" učestvovao u izvršenju kriminalne radnje, kao i da je svojim "reno kliom" navodio kombi u kom su bili osumnjičeni nakon izvršene krađe samo nekoliko sati prije nego što je otkriven tunel. "Mirotić je navodio kombi sve do mjesta Botun uz rijeku Moraču u Podgorici gdje je bačen alat i ostali dokazi nakon izvršenja krađe. "Rudari" su potom kombi sakrili nedaleko odatle, ali ga je policija pronašla 13. septembra", prenose mediji i dodaju da ih je Mirotić potom vratio u štek-stan odakle su ubrzo pobjegli.

Razišli im se putevi

Istražitelji su nakon pregledanih na desetine sati video-snimaka kako bi utvrdili sve činjenice i rutu kretanja osumnjičenih došla do podatka da su Srbi napustili Crnu Goru odvojeno.- Iz elektronske evidencije baze podataka Uprave policije za dan 11. septembar 2023. proizilazi da je okrivljeni Dejan Jovanović vozilom marke "Volkswagen Passat" bjelopoljskih registarskih oznaka napustio Crnu Goru. Dok su Veljko i njegov stric Milan Marković uočeni kako kupuju kartu na podgoričkoj autobuskoj stanici, pa su tako legalno prošli ušli u autobus za Foču - navode "Vijest"i i dodaju da se za okrivljenog Vladimira Erića zna da je ušao legalno u Crnu Goru, pri čemu nije imao prijavljeno boravište i ne zna se da li je ilegalno napustio zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana