Агенција за спрјечавање корупције провјерава ко је Ђукановићу поклонио два аудија

Танјуг
Агенција за спрјечавање корупције провјерава ко је Ђукановићу поклонио два аудија

ПОДГОРИЦА - Агенција за спрјечавање корупције (АСК) покренуће поступак провјере ко је, када и по ком основу бившем предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу поклонио два аутомобила марке "ауди А8" за потребе институције предсједника Црне Горе.

Законом о спрјечавању корупције прописано је да јавни функционер, у вези са вршењем јавне функције, не смије примати поклоне, осим протоколарних и пригодних поклона, пренијела је РТЦГ.

Протоколарним поклоном сматра се поклон представника друге државе или међународне организације који се даје приликом посјете, гостовања или у другим приликама, као и други поклон дат у сличним приликама. 

Пригодним поклоном сматра се поклон у вриједности до 50 евра.

Ако јавни функционер у току једне године прими више пригодних поклона од истог поклонодавца, укупна вриједност тих поклона не смије прећи износ од 50 евра, а ако у том времену прими пригодне поклоне од више поклонодаваца, вриједност тих поклона не смије прећи износ од 100 евра. 

Иначе, сваки поклон вриједнији од 50 евра постаје власништво државе.

Агенција за спрјечавање корупције ће провјерити медијске наводе и у случају утврђивања основа покренути поступак којим ће утврдити да ли је у конкретном случају дошло до кршења одредби Закона о спрјечавању корупције, казали су из АСК за подгорички "Дан".

Законом о спрјечавању корупције прописано је и да јавни функционер може бити кажњен новчаном казном од 500 евра до 2.000 евра уколико АСК не пријави поклоне.

Јавни функционер, у вези са вршењем јавне функције, не смије примити новац, хартије од вриједности или драгоцјени метал, без обзира на њихову вриједност.

Ипак, у досадашњим извјештајима за многе функционере је пријављивано да су добијали племените метале или поклоне који су позлаћени или посребрени, али за све њих је наглашено да су постали власништво државе.

Из кабинета бившег шефа државе Мила Ђукановића "Дану" је прекјуче саопштено да аутомобил "мерцедес мајбах" није одузет доскорашњем предсједнику државе, већ је његова служба сама вратила возило на располагање Агенцији за националну безбједност (АНБ). 

Нагласили су да је Ђукановић Председништву оставио на располагање два "аудија А8" која су му поклонили дугогодишњи пријатељи из иностранства.

"Служби предсједника остављена су на употребу и два аутомобила "ауди А8" истог степена безбједности, поклон служби предсједника од дугогодишњих пријатеља из иностранства бившег предсједника" навели су из Ђукановићевог кабинета.

Према закону, јавни функционер коме је понуђен поклон који не смије да прими дужан је да понуду одбије, односно да саопшти поклонодавцу да поклон не може да прими. 

Такође, јавни функционер је дужан да у року од осам дана од учињене понуде сачини писани извјештај о учињеној понуди и достави га органу власти у којем врши јавну функцију.

Ако јавни функционер није могао да одбије поклон, нити да поклон врати поклонодавцу, дужан је да органу власти у којем врши јавну функцију преда поклон, који од дана предаје постаје државна имовина, односно имовина општине, прецизирано је законом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана