Agencija za sprječavanje korupcije provjerava ko je Đukanoviću poklonio dva audija

Tanjug
Agencija za sprječavanje korupcije provjerava ko je Đukanoviću poklonio dva audija

PODGORICA - Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pokrenuće postupak provjere ko je, kada i po kom osnovu bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću poklonio dva automobila marke "audi A8" za potrebe institucije predsjednika Crne Gore.

Zakonom o sprječavanju korupcije propisano je da javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona, prenijela je RTCG.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. 

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 evra.

Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 50 evra, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 100 evra. 

Inače, svaki poklon vrijedniji od 50 evra postaje vlasništvo države.

Agencija za sprječavanje korupcije će provjeriti medijske navode i u slučaju utvrđivanja osnova pokrenuti postupak kojim će utvrditi da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprječavanju korupcije, kazali su iz ASK za podgorički "Dan".

Zakonom o sprječavanju korupcije propisano je i da javni funkcioner može biti kažnjen novčanom kaznom od 500 evra do 2.000 evra ukoliko ASK ne prijavi poklone.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primiti novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost.

Ipak, u dosadašnjim izvještajima za mnoge funkcionere je prijavljivano da su dobijali plemenite metale ili poklone koji su pozlaćeni ili posrebreni, ali za sve njih je naglašeno da su postali vlasništvo države.

Iz kabineta bivšeg šefa države Mila Đukanovića "Danu" je prekjuče saopšteno da automobil "mercedes majbah" nije oduzet doskorašnjem predsjedniku države, već je njegova služba sama vratila vozilo na raspolaganje Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB). 

Naglasili su da je Đukanović Predsedništvu ostavio na raspolaganje dva "audija A8" koja su mu poklonili dugogodišnji prijatelji iz inostranstva.

"Službi predsjednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila "audi A8" istog stepena bezbjednosti, poklon službi predsjednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsjednika" naveli su iz Đukanovićevog kabineta.

Prema zakonu, javni funkcioner kome je ponuđen poklon koji ne smije da primi dužan je da ponudu odbije, odnosno da saopšti poklonodavcu da poklon ne može da primi. 

Takođe, javni funkcioner je dužan da u roku od osam dana od učinjene ponude sačini pisani izvještaj o učinjenoj ponudi i dostavi ga organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju.

Ako javni funkcioner nije mogao da odbije poklon, niti da poklon vrati poklonodavcu, dužan je da organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju preda poklon, koji od dana predaje postaje državna imovina, odnosno imovina opštine, precizirano je zakonom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana