Адвокат СПЦ:Тврдње Ђукановића далеко од законских одредби

Танјуг
Адвокат СПЦ:Тврдње Ђукановића далеко од законских одредби

БЕОГРАД - Пуномоћник Синода Српске православне цркве (СПЦ) и Патријаршије адвокат Миња Николић сматра да су аргументи предсједника Црне Горе Мила Ђукановића поводом доношења Закона о слободи вероисповијести, спорног за СПЦ, несагласни са самим Законом, а упозорава и на несагласност Закона са Уставом Црне Горе.

Поводом навода Ђукановића да неће бити отимана имовина СПЦ у Црној Гори, као и да ће вјерници моћи да користе црквене објекте, адвокат СПЦ каже да су законске одредбе "много далеко од његових речи".

- Спорне одредбе чланова 62-64. говоре да ће имовина која нема власника, а користе је цркве и верске заједнице постати државна својина, односно да представљају државну својину. Такође кажу да ће за имовину која ће бити подржављена, накнадно бити утврђено ко ће је даље користити - да ли ће остати у државној својини или ће се отуђити - указује Николић.

Повором навода Ђукановића, да је до бесправног отуђивања имовине дошло у периоду између 1986. и 2000. године, када Црна Гора покушавала да установи свој катастар и позивала субјекте да региструју својинска права, адвокат подсјећа да се и делегација Црне Горе раније пред Венецијалнком комисијом позивала на исте аргументе, али она њих није уопште хтјела да разматра.

- Венецијанска комисија је рекла, а то бих и ја рекао, да тема овог Закона не би требало да буде тај аспект. Постоје одредбе других прописа који се баве пре свега уписом права својине - то је Закон о државном премеру и катастру непокретности у Црној Гори, а постоје и други начини, како се у сваком конкретном случају може оспоравати и побијати нечији упис права своје - наводи адвокат.

Он је мишљења да се не може једним законом оспоравати конкретан упис права својине, јер је то прије свега у супротности са законом који уређује ту материју.

- Такође је у супротности са правним поретком и није прописано никаквим међудржавним уговором, нити Уставом Црне Гоне нити било којим другим прописом у тој држави- упозорио је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана