Advokat SPC:Tvrdnje Đukanovića daleko od zakonskih odredbi

Tanjug
Advokat SPC:Tvrdnje Đukanovića daleko od zakonskih odredbi

BEOGRAD - Punomoćnik Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Patrijaršije advokat Minja Nikolić smatra da su argumenti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića povodom donošenja Zakona o slobodi veroispovijesti, spornog za SPC, nesaglasni sa samim Zakonom, a upozorava i na nesaglasnost Zakona sa Ustavom Crne Gore.

Povodom navoda Đukanovića da neće biti otimana imovina SPC u Crnoj Gori, kao i da će vjernici moći da koriste crkvene objekte, advokat SPC kaže da su zakonske odredbe "mnogo daleko od njegovih reči".

- Sporne odredbe članova 62-64. govore da će imovina koja nema vlasnika, a koriste je crkve i verske zajednice postati državna svojina, odnosno da predstavljaju državnu svojinu. Takođe kažu da će za imovinu koja će biti podržavljena, naknadno biti utvrđeno ko će je dalje koristiti - da li će ostati u državnoj svojini ili će se otuđiti - ukazuje Nikolić.

Povorom navoda Đukanovića, da je do bespravnog otuđivanja imovine došlo u periodu između 1986. i 2000. godine, kada Crna Gora pokušavala da ustanovi svoj katastar i pozivala subjekte da registruju svojinska prava, advokat podsjeća da se i delegacija Crne Gore ranije pred Venecijalnkom komisijom pozivala na iste argumente, ali ona njih nije uopšte htjela da razmatra.

- Venecijanska komisija je rekla, a to bih i ja rekao, da tema ovog Zakona ne bi trebalo da bude taj aspekt. Postoje odredbe drugih propisa koji se bave pre svega upisom prava svojine - to je Zakon o državnom premeru i katastru nepokretnosti u Crnoj Gori, a postoje i drugi načini, kako se u svakom konkretnom slučaju može osporavati i pobijati nečiji upis prava svoje - navodi advokat.

On je mišljenja da se ne može jednim zakonom osporavati konkretan upis prava svojine, jer je to prije svega u suprotnosti sa zakonom koji uređuje tu materiju.

- Takođe je u suprotnosti sa pravnim poretkom i nije propisano nikakvim međudržavnim ugovorom, niti Ustavom Crne Gone niti bilo kojim drugim propisom u toj državi- upozorio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana