Абазовић позвао Дедеића на састанак

Танјуг
Абазовић позвао Дедеића на састанак

ПОДГОРИЦА- Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је јутрос да се радује сусрету са митрополитом канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаилом (Мираш Дедеић), у термину који договоре два кабинета.

Како је саопштено из Владе Црне Горе, Абазовић је одговорио Дедићу на, како је наведено, "обраћање у коме је изражена спремност за потписивање Уговора о уређењу међусобних односа са Владом Црне Горе".

"Обавјештавам вас да смо примили ваше писмо намјере упућено 27. јуна 2022. године поводом изражавања спремности и позива да Влада Црне Горе и Црногорска православна црква закључе Уговор о уређењу међусобних односа", навео је Абазовић.

Истакао је да је, поштујући Устав и законе државе Црне Горе, уважавајући право свих грађана на слободу изражавања вјере, став Владе Црне Горе према свим вјерским заједницама идентичан, да баштини подједнак третман и води инклузивну политику према свим друштвеним категоријама, укључујући и вјерске заједнице.

Премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу 27. јуна је званично достављен захтев Дедеића за преговоре о закључењу уговора "о уређењу међусобних односа" између државе и те цркве, речено је раније ЦдМ-у из ЦПЦ.

Дедеић се у захтјеву за "заклучење Уговора о уређењу међусобних односа", позива на "Уставом загарантована права на слободу вјероисповухести и права на испољавање вхере и религијских увхерења и тражи обезбхеђење услова за неометано и пуно дхеловање ЦПЦ и њеног свештенства у складу са Уставом ЦПЦ и позитивним законима државе Црне Горе, очување традиције, културне баштине и историјског наслијеђа ЦПЦ и вјерујућих православних Црногораца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана