Abazović pozvao Dedeića na sastanak

Tanjug
Abazović pozvao Dedeića na sastanak

PODGORICA- Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je jutros da se raduje susretu sa mitropolitom kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailom (Miraš Dedeić), u terminu koji dogovore dva kabineta.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Abazović je odgovorio Dediću na, kako je navedeno, "obraćanje u kome je izražena spremnost za potpisivanje Ugovora o uređenju međusobnih odnosa sa Vladom Crne Gore".

"Obavještavam vas da smo primili vaše pismo namjere upućeno 27. juna 2022. godine povodom izražavanja spremnosti i poziva da Vlada Crne Gore i Crnogorska pravoslavna crkva zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa", naveo je Abazović.

Istakao je da je, poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, uvažavajući pravo svih građana na slobodu izražavanja vjere, stav Vlade Crne Gore prema svim vjerskim zajednicama identičan, da baštini podjednak tretman i vodi inkluzivnu politiku prema svim društvenim kategorijama, uključujući i vjerske zajednice.

Premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću 27. juna je zvanično dostavljen zahtev Dedeića za pregovore o zaključenju ugovora "o uređenju međusobnih odnosa" između države i te crkve, rečeno je ranije CdM-u iz CPC.

Dedeić se u zahtjevu za "zaklučenje Ugovora o uređenju međusobnih odnosa", poziva na "Ustavom zagarantovana prava na slobodu vjeroispovuhesti i prava na ispoljavanje vhere i religijskih uvherenja i traži obezbheđenje uslova za neometano i puno dhelovanje CPC i njenog sveštenstva u skladu sa Ustavom CPC i pozitivnim zakonima države Crne Gore, očuvanje tradicije, kulturne baštine i istorijskog naslijeđa CPC i vjerujućih pravoslavnih Crnogoraca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana