Абазовић подржава закон о западном Балкану америчких сенатора

Танјуг
Абазовић подржава закон о западном Балкану америчких сенатора

ПОДГОРИЦА - Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је данас да подржава иницијативу групе сенатора из САД да се за западни Балкан донесе посебан закон о демократији и просперитету који ће, како је навео, подстицати демократски и економски развој региона, а паралено са тим сузбијати корупцију и кажњавати корумпиране политичаре.

-Увијек понављам да иза национализма на западном Балкану стоји корупција и политички лидери који цео регион циљано држе у статусу кво - оцијенио је Абазовић, саопштила је Влада Црне Горе.

Абазовић је навео да га радује чињеница да су црногорски главни спољнополитички партнери - САД, прихватили ову чињеницу и да су снажно кренули у процес активитања механизама којим ће „дати допринос сузбијању штетних утицаја оваквих структура у наредном периоду“.

-Алгоритам је једноставан - ако побиједимо корупцију, елиминисаћемо финансијере и „троваче“ јавне сцене који подстичу национализам и екстремизам – сматра Абазовић.

Он сматра да ће то директно водити стварању повољнијег амбијента за сарадњу и стимулисати демократски и економски развој у цијелом региону.

-У предложеном закону америчких сенатора јасно се апострофира и потенцијал регионалних иницијатива што додатно радује, наравно уз обавезну инклузивност и транспарентност. Зато пуна подршка за такве идеје - навео је премијер.

Абазовић је нагласио да је Влада Црне Горе припремила и свој „анти-мафија закон“ који је дуго најављивала, службено назван Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу.

-Људи који су на незаконит начин стекли огромно богатство су најзаинтересиванији да западни Балкан, па самим тим и Црна Гора, остане у чељустима политике прошлости. Ипак, људи све мање насједају на то. Видимо да то сада активно детектују и наши међународни партнери - закључио је Абазовић.

У америчком Сенату недавно је представљен нацрт закона о демократији и развоју западног Балкана чији је циљ, како је наведено, подршка економском развоју региона кроз иницијативе о инфраструктури, трговини и борби против корупције, укључујући и дефинисање санкција за „одвраћање дестабилизујућих активности на Западном Балкану“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана