Grupa američkih senatora traži da NATO rasporedi trupe u BiH ako Rusija blokira mandat EUFOR-a

GS
Foto: Kliks

VAŠINGTON - Grupa američkih senatora predložila je donošenje zakona kojim bi se obezbijedilo to da NATO rasporedi vojnu misiju u BiH ako Rusija bude blokirala nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine.

Senatori traže da „SAD iskoristi svoj uticaj u NATO da ohrabri planiranje i podršku međunarodnih vojnih snaga za održavanje bezbjednog okruženja u BiH, posebno ako Rusija blokira nastavak misije EUFOR-a na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a te da se ojača štab NATO u Sarajevu“, prenosi Kliks.

U kontekstu situacije na zapadnom Balkanu, senatori između ostalog navode da je održavanje punog mandata EUFOR-a u BiH kao dio nacionalne bezbjednosti u interesu Sjedinjenih Američkih Država. Ohrabruju se NATO i EUFOR da obnove mandate „zbog bezbjednosne situacije u BiH“ i da se „proaktivno uključe u osiguranje sigurnog okruženja, posebno u sektoru odbrane“.

Šest senatora koji stoje iza ove inicijative traže i set antikoruptivnih mehanizama kao i alate za sprečavanje širenja rusko-kineskog uticaja na Balkanu.

-Šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet - naveli su.

Ističe se i puna podrška BiHna putu ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo EU i neophodnim reformama koje trebaju sprovesti vlasti.

Ističe se i puna podrška BiH na putu ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo EU i neophodnim reformama koje trebaju sprovesti vlasti.

Navodi se i da je nastavak mira, stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu direktno vezan za prilike za demokratski i ekonomski napredak stanovnika ovih šest zemalja.

Iza ove inicijative stoje senatori Džini Šahin, Rodžer Vicker, Tom Tilis, Dik Durbin, Ben Kardin i Kris Van Holen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana