Абазовић: Иницјативе Берлински процес и Отворени Балкан не спутавају једна другу

Танјуг
Foto: Танјуг

ПОДГОРИЦА- Берлински процес и Отворени Балкан су двије иницијативе које не спутавају једна другу, већ дјелују и као "здрава конкуренција", рекао је у Букурешту премијер црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић и поновио да лично подржава све видове регионалне сарадње.

Абазовић је то рекао у разговору за сарајевски портал Кликс, који га представља као "отвореног присталицу" Иницијативе Отворени Балкан.

“Ја лично подржавам све видове регионалне сарадње, све што доприноси већој сарадњи, да смо заједно, а не у непријатељству било да се ради о Берлинском процесу или Отвореном Балкану. Кад је реч о Берлинском процесу, ситуација је мало обрнута, Отворени Балкан је дао замах Берлинском процесу – ради се о здравој конкуренцији”, истакао је Абазовић.

Истакао је и да Иницијативом Отворени Балкан БиХ није запостављена, већ је, каже, направљена за све.

“Када је ријеч о Отвореном Балкану и односу према БиХ – нисам чуо да та иницијатива није направљена за шест земаља – то је важно нагласити јер ми на Балкану увијек имамо ту фрустрацију да неко жели да уради нешто за нас. Западни Балкан има много тога да понуди Европској унији, али морамо да имамо повјерење једни у друге”, јасан је био Абазовић, који је у Букурешту учествовао на дводневном састанку шефова дипломатија земаља чланица НАТО.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији у Црној Гори, Абазовић је рекао да је његову земљу потреса уставна криза, Закон о предсједнику, именовања судија Уставног суда.

Истакао је да се трага за “политичком стабилношћу”, али да ситуација није онаква каквом се представља.

“Црна Гора мора да изађе из уставне кризе. Црна Гора посљедњих година биљежи резултате које није биљежила у историји. БДП је прешао пет милијарди први пут у историји; повећане су плате у јавној админстрацији, страних директних инвестиција имамо 850 милиона, очекујемо да тај број буде преко милијарду до краја године. Морамо да се договарамо, нема више монопола. Мој је апел да се политички субјекти што прије договоре око судије Уставног суда”, поручио је Абазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана