Abazović: Inicjative Berlinski proces i Otvoreni Balkan ne sputavaju jedna drugu

Tanjug
Foto: Tanjug

PODGORICA- Berlinski proces i Otvoreni Balkan su dvije inicijative koje ne sputavaju jedna drugu, već djeluju i kao "zdrava konkurencija", rekao je u Bukureštu premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ponovio da lično podržava sve vidove regionalne saradnje.

Abazović je to rekao u razgovoru za sarajevski portal Kliks, koji ga predstavlja kao "otvorenog pristalicu" Inicijative Otvoreni Balkan.

“Ja lično podržavam sve vidove regionalne saradnje, sve što doprinosi većoj saradnji, da smo zajedno, a ne u neprijateljstvu bilo da se radi o Berlinskom procesu ili Otvorenom Balkanu. Kad je reč o Berlinskom procesu, situacija je malo obrnuta, Otvoreni Balkan je dao zamah Berlinskom procesu – radi se o zdravoj konkurenciji”, istakao je Abazović.

Istakao je i da Inicijativom Otvoreni Balkan BiH nije zapostavljena, već je, kaže, napravljena za sve.

“Kada je riječ o Otvorenom Balkanu i odnosu prema BiH – nisam čuo da ta inicijativa nije napravljena za šest zemalja – to je važno naglasiti jer mi na Balkanu uvijek imamo tu frustraciju da neko želi da uradi nešto za nas. Zapadni Balkan ima mnogo toga da ponudi Evropskoj uniji, ali moramo da imamo povjerenje jedni u druge”, jasan je bio Abazović, koji je u Bukureštu učestvovao na dvodnevnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Abazović je rekao da je njegovu zemlju potresa ustavna kriza, Zakon o predsjedniku, imenovanja sudija Ustavnog suda.

Istakao je da se traga za “političkom stabilnošću”, ali da situacija nije onakva kakvom se predstavlja.

“Crna Gora mora da izađe iz ustavne krize. Crna Gora posljednjih godina bilježi rezultate koje nije bilježila u istoriji. BDP je prešao pet milijardi prvi put u istoriji; povećane su plate u javnoj adminstraciji, stranih direktnih investicija imamo 850 miliona, očekujemo da taj broj bude preko milijardu do kraja godine. Moramo da se dogovaramo, nema više monopola. Moj je apel da se politički subjekti što prije dogovore oko sudije Ustavnog suda”, poručio je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana