Абазовић: Даћемо све од себе за издигнемо односе Црне Горе и Србије

Танјуг
Абазовић: Даћемо све од себе за издигнемо односе Црне Горе и Србије

БЕОГРАД - Црногорски премијер Дритан Абазовић каже да ће актуелна влада дати све од себе да издигне односе Србије и Црне Горе на виши ниво те не сматра да су ти односи сада, како то кажу многи, међу најгорима у историји и вјерује у скори сусрет са званичницима Србије.

Што се Црне Горе тиче, истиче Абазовић, „проблема неће бити, званичницима Србије су врата увијек отворена“, а услиједиће, најавио је, и званичан позив.
Абазовић је то рекао у интервјуу за Н1 ТВ. одговарајући на питање како поправити односе Србије и Црне Горе за које, како се наводи, многи кажу да су можда и међу најгорима у историји.

На додатна питања ко је за то крив и шта урадити, Абазовић каже:

-Не бих ја рекао да су најгори. Рекао бих да их морамо издићи на виши ниво. Даћемо све од себе, покушаћемо. Вјерујем да ћу се ускоро срести и са званичницима Србије.

Са наше стране неће бити пробема. Да би односи бли добри и квалитетни какве сви желимо, потребно је двоје... – истакао је Абазовић.

Додао је да „један већ постоји“.

-Дакле, један већ постоји и ја сам сигуран да и друга страна неће бити одбојна према томе и ту сам да рјешавамо сва питања која су можда оптерећивала релације двије државе у претходном преиоду - рекао је црногорски премијер.

Подсјетио да иде туристичка сезона и да мисли да грађани треба да са много више ентузијазма приступају и регионалним политикама и ономе што би требало да буде регионална сарадња.

-Сви треба да се радујемо, заједнички, успјесима свих земаља у региону. Себична политика и политика непријатељства неће нас повести нигдје, нити мислим да је то нешто што је продуктивно - казао је Абазовић.

Напротив, жеља му је, каже, да цијели Балкан шаље боље сигнале.

- Нема земље осим Србије и Црне Горе, у смислу бољих земаља, које могу да демонстрирају да могу заједно да пошаљу један позитиван сигнал - навео је Абазовић.

На констатацију да у овом тренутку не постоји иницијатива да се одржи састанак на највишем нивоу или постоји и питање ко би требало да је покрене и ко би требало да иницира те разговоре, Абазовић каже да не спада у ред формалиста.

-Рекао сам унапријед да ми је логично да моја прва званична посјета буде Бриселу. Након тога, већ је неколико посјета заказано унапријед и неколико заједничких састанака. Нисам формалиста око тога. Врата званичницима Србије су отворена, њима је позив такође отворен у сваком тренутку - каже Абазовић.

На питање да ли је позив упућен, премијер Црне Горе каже да званично није, али да ће бити и да то није никакав проблем.

-Очекујем да на сличну иницијативу наиђемо и са друге стране. Било би сасвим логично да покренемо једну регионалну акцију, дипломатску акцију.Нова је Влада у Црној Гори, већ су нам министри у појединим земљама региона и надам се да ће се то ускоро десити и са званичним Београдом - рекао је Абазовић.

На питање када ће бити потписан Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ), Абазовић каже да је тренутна ситуација, по њему, јако добра.

-Патријарх СПЦ је недавно боравио у Црној Гори. Размијенили смо мишљења око бројних тема. Мислим да се та атмосфера заиста поправља, да се уздиже на један виши ниво - рекао је црногорски премијер и поновио да то питање не би да драматизује.

Иако је, каже, то плод највећег интересовања, то је, истиче, само једна обавеза која стоји између државе и цркве која треба да се формализује.

-И она ће бити формализована, што прије, то боље. Не мислим да треба са ничим журити, али не видим никакав проблем да се потпише Темељни уговор и да се стави тачка на ту тему. Напротив, видио сам да је то интенција свих и не видим никакав разлог да се то, у једној пријатној атмосфери, не заврши што прије - навео је Абазовић.

Истиче да Црна Гора жели да се све вјерске заједнице у земљи осјећају комотно.

-Дајемо допринос томе и вјерујем да се и сам патријарх увјерио да ова влада нема интенцију да производи непријатељства, него, напротив, да шири једну идеју помирења и љубави свугдје у региону и са свим људима који живе у Црној Гори – истакао је Абазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана