Abazović: Daćemo sve od sebe za izdignemo odnose Crne Gore i Srbije

Tanjug
Abazović: Daćemo sve od sebe za izdignemo odnose Crne Gore i Srbije

BEOGRAD - Crnogorski premijer Dritan Abazović kaže da će aktuelna vlada dati sve od sebe da izdigne odnose Srbije i Crne Gore na viši nivo te ne smatra da su ti odnosi sada, kako to kažu mnogi, među najgorima u istoriji i vjeruje u skori susret sa zvaničnicima Srbije.

Što se Crne Gore tiče, ističe Abazović, „problema neće biti, zvaničnicima Srbije su vrata uvijek otvorena“, a uslijediće, najavio je, i zvaničan poziv.
Abazović je to rekao u intervjuu za N1 TV. odgovarajući na pitanje kako popraviti odnose Srbije i Crne Gore za koje, kako se navodi, mnogi kažu da su možda i među najgorima u istoriji.

Na dodatna pitanja ko je za to kriv i šta uraditi, Abazović kaže:

-Ne bih ja rekao da su najgori. Rekao bih da ih moramo izdići na viši nivo. Daćemo sve od sebe, pokušaćemo. Vjerujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije.

Sa naše strane neće biti probema. Da bi odnosi bli dobri i kvalitetni kakve svi želimo, potrebno je dvoje... – istakao je Abazović.

Dodao je da „jedan već postoji“.

-Dakle, jedan već postoji i ja sam siguran da i druga strana neće biti odbojna prema tome i tu sam da rješavamo sva pitanja koja su možda opterećivala relacije dvije države u prethodnom preiodu - rekao je crnogorski premijer.

Podsjetio da ide turistička sezona i da misli da građani treba da sa mnogo više entuzijazma pristupaju i regionalnim politikama i onome što bi trebalo da bude regionalna saradnja.

-Svi treba da se radujemo, zajednički, uspjesima svih zemalja u regionu. Sebična politika i politika neprijateljstva neće nas povesti nigdje, niti mislim da je to nešto što je produktivno - kazao je Abazović.

Naprotiv, želja mu je, kaže, da cijeli Balkan šalje bolje signale.

- Nema zemlje osim Srbije i Crne Gore, u smislu boljih zemalja, koje mogu da demonstriraju da mogu zajedno da pošalju jedan pozitivan signal - naveo je Abazović.

Na konstataciju da u ovom trenutku ne postoji inicijativa da se održi sastanak na najvišem nivou ili postoji i pitanje ko bi trebalo da je pokrene i ko bi trebalo da inicira te razgovore, Abazović kaže da ne spada u red formalista.

-Rekao sam unaprijed da mi je logično da moja prva zvanična posjeta bude Briselu. Nakon toga, već je nekoliko posjeta zakazano unaprijed i nekoliko zajedničkih sastanaka. Nisam formalista oko toga. Vrata zvaničnicima Srbije su otvorena, njima je poziv takođe otvoren u svakom trenutku - kaže Abazović.

Na pitanje da li je poziv upućen, premijer Crne Gore kaže da zvanično nije, ali da će biti i da to nije nikakav problem.

-Očekujem da na sličnu inicijativu naiđemo i sa druge strane. Bilo bi sasvim logično da pokrenemo jednu regionalnu akciju, diplomatsku akciju.Nova je Vlada u Crnoj Gori, već su nam ministri u pojedinim zemljama regiona i nadam se da će se to uskoro desiti i sa zvaničnim Beogradom - rekao je Abazović.

Na pitanje kada će biti potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović kaže da je trenutna situacija, po njemu, jako dobra.

-Patrijarh SPC je nedavno boravio u Crnoj Gori. Razmijenili smo mišljenja oko brojnih tema. Mislim da se ta atmosfera zaista popravlja, da se uzdiže na jedan viši nivo - rekao je crnogorski premijer i ponovio da to pitanje ne bi da dramatizuje.

Iako je, kaže, to plod najvećeg interesovanja, to je, ističe, samo jedna obaveza koja stoji između države i crkve koja treba da se formalizuje.

-I ona će biti formalizovana, što prije, to bolje. Ne mislim da treba sa ničim žuriti, ali ne vidim nikakav problem da se potpiše Temeljni ugovor i da se stavi tačka na tu temu. Naprotiv, vidio sam da je to intencija svih i ne vidim nikakav razlog da se to, u jednoj prijatnoj atmosferi, ne završi što prije - naveo je Abazović.

Ističe da Crna Gora želi da se sve vjerske zajednice u zemlji osjećaju komotno.

-Dajemo doprinos tome i vjerujem da se i sam patrijarh uvjerio da ova vlada nema intenciju da proizvodi neprijateljstva, nego, naprotiv, da širi jednu ideju pomirenja i ljubavi svugdje u regionu i sa svim ljudima koji žive u Crnoj Gori – istakao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana