Звечају и Гребену враћају стар сјај

Илијана Божић
Звечају и Гребену враћају стар сјај

Туристичка организација града (ТОБЛ) започеће обнову културног насљеђа средњовјековних утврђења Звечај и Гребен, одакле се пружају најљепши панорамски погледи на кањон Тијесно.

Из ТОБЛ-а су истакли да је прво на реду уређење утврђења Звечај, те да се надају да ће успјети да реализују све идеје. 

- Све зависи од ситуације, надамо се да нас пандемија вируса корона неће зауставити у остварењу пројеката. План је да ту средњовјековну тврђаву прво уредимо јер је власништво града, тако да нећемо имати имовинско-правних потешкоћа - рекли су у ТОБЛ-у.

Нагласили су да су на том простору 2009. године уређивали инфраструктуру, те да је она временом пропала с обзиром на то да је ријеч о природним материјалима као што је дрво.

- Прошле године смо анализирали стање, обишли смо локацију и направили приједлоге за ревитализацију тог дијела. Очекујемо да ћемо у овој години пронаћи могућности да актуелизујемо и ту локацију - истичу у ТОБЛ-у.

Додали су да то, прије свега, подразумијева крчење и уређење стаза које су зарасле и у лошем су стању. 

- Планирамо да обновимо путоказе како би суграђани и туристи на што лакши и једноставнији начин могли да дођу до Звечаја. Клупе су у лошем стању, тако да и то треба да доведемо у ред. Ту су и двије надстрешнице, једна на самом врху Звечаја, а друга на пола пута до тврђаве. Оне су у добром стању, али им је кров отишао због временских неприлика па ћемо настојати да и то обновимо - рекли су из ТОБЛ-а.

Нагласили су да је веома похвално што није било вандализама на утврђењу.

- Примјетно је да су посјетиоци и мјештани усправљали знакове који су пали, те да нико није наносио штету ни Гребену ни Звечају, што је веома позитивно. Све стоји на свом мјесту, само што је зуб времена учинио своје - рекли су из ТОБЛ-а. 

Нагласили су да ће обновити осматрачнице и уредити стазу која је већ зарасла, те да се надају да ће бити новца и за постављање ограде како би била обезбијеђена сигурност посјетилаца.

Мјештани Рекавица су у неколико наврата апеловали да простор око тврђаве Звечај буде уређен јер је запуштен и у лошем стању, те су веома задовољни због одлуке надлежних да том утврђењу посвете више пажње.

Историјски значај

Музејски савјетник Јанко Врачар истакао је да је тврђаву Звечај подигао Хрвоје Вукчић, те да је она 1419. године била краљевска резиденција у којој је боравио тадашњи босански краљ Стефан Остојић. 

- У том смислу ово утврђење представља веома значајан локалитет за град јер свједочи о значајним историјским догађајима који су се ту преплитали, почевши од турских до угарских освајања. О томе свједочи и проналазак мача у кориту Врбаса који потиче из прелаза 14. на 15. вијек - рекао је Врачар.     +++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана