Zvečaju i Grebenu vraćaju star sjaj

Ilijana Božić
Zvečaju i Grebenu vraćaju star sjaj

Turistička organizacija grada (TOBL) započeće obnovu kulturnog nasljeđa srednjovjekovnih utvrđenja Zvečaj i Greben, odakle se pružaju najljepši panoramski pogledi na kanjon Tijesno.

Iz TOBL-a su istakli da je prvo na redu uređenje utvrđenja Zvečaj, te da se nadaju da će uspjeti da realizuju sve ideje. 

- Sve zavisi od situacije, nadamo se da nas pandemija virusa korona neće zaustaviti u ostvarenju projekata. Plan je da tu srednjovjekovnu tvrđavu prvo uredimo jer je vlasništvo grada, tako da nećemo imati imovinsko-pravnih poteškoća - rekli su u TOBL-u.

Naglasili su da su na tom prostoru 2009. godine uređivali infrastrukturu, te da je ona vremenom propala s obzirom na to da je riječ o prirodnim materijalima kao što je drvo.

- Prošle godine smo analizirali stanje, obišli smo lokaciju i napravili prijedloge za revitalizaciju tog dijela. Očekujemo da ćemo u ovoj godini pronaći mogućnosti da aktuelizujemo i tu lokaciju - ističu u TOBL-u.

Dodali su da to, prije svega, podrazumijeva krčenje i uređenje staza koje su zarasle i u lošem su stanju. 

- Planiramo da obnovimo putokaze kako bi sugrađani i turisti na što lakši i jednostavniji način mogli da dođu do Zvečaja. Klupe su u lošem stanju, tako da i to treba da dovedemo u red. Tu su i dvije nadstrešnice, jedna na samom vrhu Zvečaja, a druga na pola puta do tvrđave. One su u dobrom stanju, ali im je krov otišao zbog vremenskih neprilika pa ćemo nastojati da i to obnovimo - rekli su iz TOBL-a.

Naglasili su da je veoma pohvalno što nije bilo vandalizama na utvrđenju.

- Primjetno je da su posjetioci i mještani uspravljali znakove koji su pali, te da niko nije nanosio štetu ni Grebenu ni Zvečaju, što je veoma pozitivno. Sve stoji na svom mjestu, samo što je zub vremena učinio svoje - rekli su iz TOBL-a. 

Naglasili su da će obnoviti osmatračnice i urediti stazu koja je već zarasla, te da se nadaju da će biti novca i za postavljanje ograde kako bi bila obezbijeđena sigurnost posjetilaca.

Mještani Rekavica su u nekoliko navrata apelovali da prostor oko tvrđave Zvečaj bude uređen jer je zapušten i u lošem stanju, te su veoma zadovoljni zbog odluke nadležnih da tom utvrđenju posvete više pažnje.

Istorijski značaj

Muzejski savjetnik Janko Vračar istakao je da je tvrđavu Zvečaj podigao Hrvoje Vukčić, te da je ona 1419. godine bila kraljevska rezidencija u kojoj je boravio tadašnji bosanski kralj Stefan Ostojić. 

- U tom smislu ovo utvrđenje predstavlja veoma značajan lokalitet za grad jer svjedoči o značajnim istorijskim događajima koji su se tu preplitali, počevši od turskih do ugarskih osvajanja. O tome svjedoči i pronalazak mača u koritu Vrbasa koji potiče iz prelaza 14. na 15. vijek - rekao je Vračar.     +++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana