Зоран Талић: Уставни суд БиХ изашао из оквира своје надлежности у случају градског земљишта

Срна
Зоран Талић: Уставни суд БиХ изашао из оквира своје надлежности у случају градског земљишта

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић сматра да је Уставни суд БиХ потпуно изашао из оквира своје надлежности одлуком да се од грађана Бањалуке и Републике Српске, на штету јавног интереса, одузме градско земљиште на којем је Музеј савремене умјетности Републике Српске, у корист приватног предузећа “Аутопревоз”.

Талић је истакао да ће Скупштина града својим одлукама политички и стручно оснажити најаву градоначелника Игора Радојчића да ће свим средствима, без обзира на неправедну одлуку Уставног суда БиХ, заштитити јавни интерес града Бањалука.

“Усудио бих се рећи да је на овај начин и оваквим одлукама, које су у ствари пресуде, кроз праксу створио у себи врховни суд БиХ, који као такав није предвиђен Дејтонским споразумом, а ни самим уставом оба ентитета”, наводи се у саопштењу предсједника Скупштине града Бањалука.

Талић је истакао да је град Бањалука за локацију старе аутобуске станице на којој се налази и Музеј савремене умјетности Републике Српске, уговором у замјену дао “Аутопревозу” локацију нове аутобуске станице у Лазареву, али је на мистериозан начин у поступку извршен упис власништва на обје локације у корист “Аутопревоза”.

Он је најавио да ће као предсједник Скупштине града предложити градоначелнику Бањалуке да се на нивоу града оформи стручно и компетентно тијело које ће сагледати комплетан случај - од настанка тог правног и друштвеног проблема, па сада до посљедње одлуке Уставног суда БиХ.

“То тијело би требало сачинити анализу и предложити граду Бањалука како бескомпромисно сачувати интерес и имовину тог јавног и културног добра које припада свима”, најавио је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана