Zoran Talić: Ustavni sud BiH izašao iz okvira svoje nadležnosti u slučaju gradskog zemljišta

Srna
Zoran Talić: Ustavni sud BiH izašao iz okvira svoje nadležnosti u slučaju gradskog zemljišta

BANjALUKA - Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić smatra da je Ustavni sud BiH potpuno izašao iz okvira svoje nadležnosti odlukom da se od građana Banjaluke i Republike Srpske, na štetu javnog interesa, oduzme gradsko zemljište na kojem je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, u korist privatnog preduzeća “Autoprevoz”.

Talić je istakao da će Skupština grada svojim odlukama politički i stručno osnažiti najavu gradonačelnika Igora Radojčića da će svim sredstvima, bez obzira na nepravednu odluku Ustavnog suda BiH, zaštititi javni interes grada Banjaluka.

“Usudio bih se reći da je na ovaj način i ovakvim odlukama, koje su u stvari presude, kroz praksu stvorio u sebi vrhovni sud BiH, koji kao takav nije predviđen Dejtonskim sporazumom, a ni samim ustavom oba entiteta”, navodi se u saopštenju predsjednika Skupštine grada Banjaluka.

Talić je istakao da je grad Banjaluka za lokaciju stare autobuske stanice na kojoj se nalazi i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, ugovorom u zamjenu dao “Autoprevozu” lokaciju nove autobuske stanice u Lazarevu, ali je na misteriozan način u postupku izvršen upis vlasništva na obje lokacije u korist “Autoprevoza”.

On je najavio da će kao predsjednik Skupštine grada predložiti gradonačelniku Banjaluke da se na nivou grada oformi stručno i kompetentno tijelo koje će sagledati kompletan slučaj - od nastanka tog pravnog i društvenog problema, pa sada do posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

“To tijelo bi trebalo sačiniti analizu i predložiti gradu Banjaluka kako beskompromisno sačuvati interes i imovinu tog javnog i kulturnog dobra koje pripada svima”, najavio je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana