Живот као да је стао прије 19 година

Маја Станојевић, Невена Рељић
Foto: Д. Поздеровић

Од страшне трагедије на Црногорском приморју, у којој су страдали четворо ученика и наставница Основне школе “Петар Петровић Његош”, навршило се 19 година, а бол и туга и даље су у срцима њихових најближих сродника и пријатеља.

Насиха Видовић, мајка настрадале Ведране Видовић, каже за “Глас Српске” да јој је сваки дан све тежи и да је погибија њене кћерке рана која никада неће зарасти.

- Чини ми се да ми је сада још и горе него кад се то десило. Палим свијеће, а недостаје ми моје дијете. Септембар ми је увијек тежак, 19 година је прошло, а као да се то све јуче догодило, као да сам јуче изгубила кћерку, као да је тад живот стао - испричала је Насиха.

Ана Видовић, кћерка наставнице Јелене Видовић која се утопила спасавајући ђаке, испричала нам је да је туга и бол не напуштају.

- И послије толико година, туга не јењава. Моја мајка је била вољена и цијењена наставница. Није дочекала ни рођење унука. На дан несреће сам и ја дошла у Црну Гору и требало је да се видимо, међутим, дочекао ме је хаос испред хотела и вијест о страшној трагедији - казала је видно потресена Ана.

Директорица Основне школе “Петар Петровић Његош” Ђорђа Грајић рекла је да се сви у овој установи 19 година сјећају трагедије у којој су остали без четири ђака осмог разреда и наставнице.

- Ову трагедију никад не смијемо заборавити. Свима нама ово би требало да буде опомена да се оваква трагедија више никад не понови - изјавила је Грајићева.

Додала је да је стално у контакту са родитељима, те да на сваку годишњицу погибије иду заједно на гробље, гдје пале свијеће. Сваке године до сада у школи су организовали помен како би се сјећали погинулих ученика и наставнице.

- С обзиром на ову ситуацију у вези са вирусом корона, ове године нисмо ништа организовали, него смо заједно отишли на гробље, положили цвијеће и упалили свијеће - рекла је Грајићева, која је у вријеме трагедије била педагог у овој школи, те није ишла на екскурзију у Црну Гору.

Кобно путовање

Тог кобног 16. септембра 2001. године, боравећи на екскурзији, ученици ОШ “Петар Петровић Његош” кренули су бродићем у обилазак Светог Стефана. Бродић “Шкорпион 2”, власника Славољуба Вујичића, био је регистрован на 42 путника и два члана посаде, а у тренутку несреће на њему су била 142 путника, што је проузроковало његово превртање. У несрећи су погинули ученици осмог разреда Ведрана Видовић, Драгана Кондић, Вања Дрекаловић и Денис Квасниј, те наставница Јелена Видовић. Вујичић је осуђен на 13 година затвора због изазивања несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана