Život kao da je stao prije 19 godina

Maja Stanojević, Nevena Reljić
Foto: D. Pozderović

Od strašne tragedije na Crnogorskom primorju, u kojoj su stradali četvoro učenika i nastavnica Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, navršilo se 19 godina, a bol i tuga i dalje su u srcima njihovih najbližih srodnika i prijatelja.

Nasiha Vidović, majka nastradale Vedrane Vidović, kaže za “Glas Srpske” da joj je svaki dan sve teži i da je pogibija njene kćerke rana koja nikada neće zarasti.

- Čini mi se da mi je sada još i gore nego kad se to desilo. Palim svijeće, a nedostaje mi moje dijete. Septembar mi je uvijek težak, 19 godina je prošlo, a kao da se to sve juče dogodilo, kao da sam juče izgubila kćerku, kao da je tad život stao - ispričala je Nasiha.

Ana Vidović, kćerka nastavnice Jelene Vidović koja se utopila spasavajući đake, ispričala nam je da je tuga i bol ne napuštaju.

- I poslije toliko godina, tuga ne jenjava. Moja majka je bila voljena i cijenjena nastavnica. Nije dočekala ni rođenje unuka. Na dan nesreće sam i ja došla u Crnu Goru i trebalo je da se vidimo, međutim, dočekao me je haos ispred hotela i vijest o strašnoj tragediji - kazala je vidno potresena Ana.

Direktorica Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” Đorđa Grajić rekla je da se svi u ovoj ustanovi 19 godina sjećaju tragedije u kojoj su ostali bez četiri đaka osmog razreda i nastavnice.

- Ovu tragediju nikad ne smijemo zaboraviti. Svima nama ovo bi trebalo da bude opomena da se ovakva tragedija više nikad ne ponovi - izjavila je Grajićeva.

Dodala je da je stalno u kontaktu sa roditeljima, te da na svaku godišnjicu pogibije idu zajedno na groblje, gdje pale svijeće. Svake godine do sada u školi su organizovali pomen kako bi se sjećali poginulih učenika i nastavnice.

- S obzirom na ovu situaciju u vezi sa virusom korona, ove godine nismo ništa organizovali, nego smo zajedno otišli na groblje, položili cvijeće i upalili svijeće - rekla je Grajićeva, koja je u vrijeme tragedije bila pedagog u ovoj školi, te nije išla na ekskurziju u Crnu Goru.

Kobno putovanje

Tog kobnog 16. septembra 2001. godine, boraveći na ekskurziji, učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš” krenuli su brodićem u obilazak Svetog Stefana. Brodić “Škorpion 2”, vlasnika Slavoljuba Vujičića, bio je registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je prouzrokovalo njegovo prevrtanje. U nesreći su poginuli učenici osmog razreda Vedrana Vidović, Dragana Kondić, Vanja Drekalović i Denis Kvasnij, te nastavnica Jelena Vidović. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana