Жељка Цвијановић посјетила предшколску установу “Наша дјеца” и вртић “Невен”

Срна
Жељка Цвијановић посјетила предшколску установу “Наша дјеца” и вртић “Невен”

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас у Бањалуци предшколску установу “Наша дјеца” и вртић “Невен” у Бањалуци, гдје је у току енергетско санирање.

Цвијановић је поручила да су републичке институције опредијељене да побољшају енергетске услове у образовним установама, прије свега предшколским, а потом и остале услове који су неопходни за њихов несметан рад.

Цвијановићева је истакла да се годинама широм Српске реализује пројекат енергетске ефикасности, а који је, када је ријеч о предшколским установама, уклопљен и у иницијативу која се односи на популациону политику.

"Свакако да је један од фокуса предшколско образовање и васпитање, али и укупно образовна сфрера као један од сегмената. Остали сегменти су везани за бољи живот, отварање нових радних мјеста, адекватну инфраструктуру, боље комуналне услуге и остало чему смо опредијељени", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након обиласка вртића "Наша дјеца" у којем се спроводи енергетско санирање.

Она је навела да све што се данас ради у Бањалуци, а односи се на проширење капацитета у вртићима или реконструкцију постојећих објеката, институције Српске раде у складу са програмом који је припремио градоначелник Игор Радојичић и његов тим.

"Наравно да су Влада Српске и републичке институције ту као подршка да би били реализовани пројекти", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће се у наредном периоду, када буде завршена енергетска ефикасност, у свим тим објектима приступити рјешавању осталих проблема, било санитарних или нешто друго што буде захтјев тих установа.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић навела је да вриједност пројекта енергетске ефикасности у вртићу "Наша дјеца" износи око 459.000 КМ, док за вртић "Невен" износи више од 466.000 КМ.

Она је нагласила да је рок за завршетак радова јануар сљедеће године, али и указала да би рок могло отежати чињеница да се због пандемије вируса корона радови обављају послије радног времена вртића и викендом.

"Иницијативу за обнову ових вртића дала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у оквиру програма демографског развоја и популационе политике, којем је посвећена", истакла је Голићева.

Она је подсјетила је је у Бањалуку током претходне фазе пројекта енергетске ефикасности уложено више од 3,1 милион КМ, док је сада у плану да буде уложено више од 3,2 милиона КМ за неколико објеката.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да се на предшколским установама "Наша дјеца" и "Невен" ради на замјени столарије, побољшању фасаде, поправци кровова и свему ономе што ће омогућити да у вртићима буде топлије, уређеније и да малишани имају боље услове за боравак.

Он је додао да су неки од циљева, када је ријеч о предшколском образовању, смањење листи чекања и побољшање услова у вртићима, те је с тим у вези најавио изградњу нових капацитета.

"Три нова вртића су пред завршетком, у насељима Петрићевац, Лазарево и вртић 'Јежева кућица', а започета је изградња новог вртића у насељу Куљани и треба да почне градња вртића у Врбањи", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, циљ је да до краја године буде на располагању 650 нових мјеста у вртићима, а за пет до десет година потпуно очисте листе чекања.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Андреа Дорић рекла је да се у вртићу "Наша дјеца", које датира из седамдесетих година прошлог вијека, прву пут ради велика инвестиција која ће омогућити боље услове боравка око 200 малишана и рада за 22 запослена радника.

Она је захвалила на овој иницијативи Цвијановићевој, као и Голићевој и Радојичићу.

Дорићева је истакла и да у условима пандемије јавни вртићи у Бањалуци раде у складу са препорукама Института за јавно здравство Српске да би спријечили улазак вируса корона у предшколске установе.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић иницирала је у децембру прошле године да се у пројекат енергетске ефикасности уврсте бањалучки вртићи "Наша дјеца" и "Невен", имајући у виду значај предшколског образовања за развој и васпитање дјеце и обезбјеђивања адекватних услова за смјештај у предшколским установама.

Након посјете вртићу "Наша дјеца", Голићева, Радојичић и Дорићева посјетили су и вртић "Невен".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана