Željka Cvijanović posjetila predškolsku ustanovu “Naša djeca” i vrtić “Neven”

Srna
Željka Cvijanović posjetila predškolsku ustanovu “Naša djeca” i vrtić “Neven”

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas u Banjaluci predškolsku ustanovu “Naša djeca” i vrtić “Neven” u Banjaluci, gdje je u toku energetsko saniranje.

Cvijanović je poručila da su republičke institucije opredijeljene da poboljšaju energetske uslove u obrazovnim ustanovama, prije svega predškolskim, a potom i ostale uslove koji su neophodni za njihov nesmetan rad.

Cvijanovićeva je istakla da se godinama širom Srpske realizuje projekat energetske efikasnosti, a koji je, kada je riječ o predškolskim ustanovama, uklopljen i u inicijativu koja se odnosi na populacionu politiku.

"Svakako da je jedan od fokusa predškolsko obrazovanje i vaspitanje, ali i ukupno obrazovna sfrera kao jedan od segmenata. Ostali segmenti su vezani za bolji život, otvaranje novih radnih mjesta, adekvatnu infrastrukturu, bolje komunalne usluge i ostalo čemu smo opredijeljeni", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon obilaska vrtića "Naša djeca" u kojem se sprovodi energetsko saniranje.

Ona je navela da sve što se danas radi u Banjaluci, a odnosi se na proširenje kapaciteta u vrtićima ili rekonstrukciju postojećih objekata, institucije Srpske rade u skladu sa programom koji je pripremio gradonačelnik Igor Radojičić i njegov tim.

"Naravno da su Vlada Srpske i republičke institucije tu kao podrška da bi bili realizovani projekti", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će se u narednom periodu, kada bude završena energetska efikasnost, u svim tim objektima pristupiti rješavanju ostalih problema, bilo sanitarnih ili nešto drugo što bude zahtjev tih ustanova.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić navela je da vrijednost projekta energetske efikasnosti u vrtiću "Naša djeca" iznosi oko 459.000 KM, dok za vrtić "Neven" iznosi više od 466.000 KM.

Ona je naglasila da je rok za završetak radova januar sljedeće godine, ali i ukazala da bi rok moglo otežati činjenica da se zbog pandemije virusa korona radovi obavljaju poslije radnog vremena vrtića i vikendom.

"Inicijativu za obnovu ovih vrtića dala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u okviru programa demografskog razvoja i populacione politike, kojem je posvećena", istakla je Golićeva.

Ona je podsjetila je je u Banjaluku tokom prethodne faze projekta energetske efikasnosti uloženo više od 3,1 milion KM, dok je sada u planu da bude uloženo više od 3,2 miliona KM za nekoliko objekata.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se na predškolskim ustanovama "Naša djeca" i "Neven" radi na zamjeni stolarije, poboljšanju fasade, popravci krovova i svemu onome što će omogućiti da u vrtićima bude toplije, uređenije i da mališani imaju bolje uslove za boravak.

On je dodao da su neki od ciljeva, kada je riječ o predškolskom obrazovanju, smanjenje listi čekanja i poboljšanje uslova u vrtićima, te je s tim u vezi najavio izgradnju novih kapaciteta.

"Tri nova vrtića su pred završetkom, u naseljima Petrićevac, Lazarevo i vrtić 'Ježeva kućica', a započeta je izgradnja novog vrtića u naselju Kuljani i treba da počne gradnja vrtića u Vrbanji", naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, cilj je da do kraja godine bude na raspolaganju 650 novih mjesta u vrtićima, a za pet do deset godina potpuno očiste liste čekanja.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Andrea Dorić rekla je da se u vrtiću "Naša djeca", koje datira iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, prvu put radi velika investicija koja će omogućiti bolje uslove boravka oko 200 mališana i rada za 22 zaposlena radnika.

Ona je zahvalila na ovoj inicijativi Cvijanovićevoj, kao i Golićevoj i Radojičiću.

Dorićeva je istakla i da u uslovima pandemije javni vrtići u Banjaluci rade u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Srpske da bi spriječili ulazak virusa korona u predškolske ustanove.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović inicirala je u decembru prošle godine da se u projekat energetske efikasnosti uvrste banjalučki vrtići "Naša djeca" i "Neven", imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja za razvoj i vaspitanje djece i obezbjeđivanja adekvatnih uslova za smještaj u predškolskim ustanovama.

Nakon posjete vrtiću "Naša djeca", Golićeva, Radojičić i Dorićeva posjetili su i vrtić "Neven".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana