“Зебре” у три улице приоритет

Јасмина Салопек
“Зебре” у три улице приоритет

БАЊАЛУКА - Обиљежавање хоризонталне саобраћајне сигнализације почеће крајем априла, а радови ће бити обављани у послијеподневним и ноћним часовима да би било избјегнуто стварање гужви.

Ово су истакли из Одјељења за саобраћај и путеве и додали да су тренутно већа оштећења у улицама са повећаним интензитетом саобраћаја.

- Ријеч је о улицама Јована Дучића, Булевару војводе Степе Степановића, Гундулићевој, а у наредном периоду, када буду стабилизоване временске прилике, приоритетно ће бити извршено обиљежавање уочених оштећења - рекли су из овог одјељења.

Додали су да радови зависе од тога колико је из буџета одобрено новца за те намјене.

- Тренутно одобрена средства нису довољна за редовно обиљежавање хоризонталне сигнализације на свим улицама на подручју града - навели су из Одјељења и додали да је за редовно обиљежавање свих улица потребно минимално 400.000 КМ, колико је и тражено, али Скупштина града је буџетом одобрила тек 80.000 КМ.

У складу са стандардима, како су истакли, обиљежавање се врши када је температура ваздуха и подлоге минимално 10 степени Целзијуса, а релативна влажност испод 85 одсто.

- Обиљежавање хоризонталне сигнализације потребно је обављати минимално два пута годишње - истичу из Одјељења.

Појаснили су да, на основу искустава из претходних година, редовно обиљежавање хоризонталне саобраћајне сигнализације почиње крајем априла, јер су тада за то најповољнији временски услови.

- У оквиру редовног обиљежавања хоризонталне сигнализације, једном годишње (прољеће - љето), обнављају се постојеће ознаке у свим улицама на подручју Бањалуке, а поједине улице због интензитета саобраћаја додатно се обиљежавају и у јесен - казали су из надлежног Одјељења.

Појаснили су да им је већ дуже вријеме пракса да се због несметаног и сигурног одвијања саобраћаја те избјегавања већих гужви, а што је најчешћа примједба многих возача и пјешака, обиљежавање сигнализације изводи у послијеподневним и вечерњим часовима.

Кружне раскрснице

Градске власти су најавиле да ускоро почиње изградња четири кружна тока на једним од најважнијих саобраћајних чворишта у граду и то код пекаре “Бакал” у Росуљама, “Ауди” сервиса у Борику, на споју насеља Паприковац, Петрићевац, Нова варош и Росуље и код тржног центра “Меркатор”.

Подсјетимо, у децембру прошле године завршени су радови на раскрсници код “Екватора”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана