“Zebre” u tri ulice prioritet

Jasmina Salopek
“Zebre” u tri ulice prioritet

BANjALUKA - Obilježavanje horizontalne saobraćajne signalizacije počeće krajem aprila, a radovi će biti obavljani u poslijepodnevnim i noćnim časovima da bi bilo izbjegnuto stvaranje gužvi.

Ovo su istakli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve i dodali da su trenutno veća oštećenja u ulicama sa povećanim intenzitetom saobraćaja.

- Riječ je o ulicama Jovana Dučića, Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, Gundulićevoj, a u narednom periodu, kada budu stabilizovane vremenske prilike, prioritetno će biti izvršeno obilježavanje uočenih oštećenja - rekli su iz ovog odjeljenja.

Dodali su da radovi zavise od toga koliko je iz budžeta odobreno novca za te namjene.

- Trenutno odobrena sredstva nisu dovoljna za redovno obilježavanje horizontalne signalizacije na svim ulicama na području grada - naveli su iz Odjeljenja i dodali da je za redovno obilježavanje svih ulica potrebno minimalno 400.000 KM, koliko je i traženo, ali Skupština grada je budžetom odobrila tek 80.000 KM.

U skladu sa standardima, kako su istakli, obilježavanje se vrši kada je temperatura vazduha i podloge minimalno 10 stepeni Celzijusa, a relativna vlažnost ispod 85 odsto.

- Obilježavanje horizontalne signalizacije potrebno je obavljati minimalno dva puta godišnje - ističu iz Odjeljenja.

Pojasnili su da, na osnovu iskustava iz prethodnih godina, redovno obilježavanje horizontalne saobraćajne signalizacije počinje krajem aprila, jer su tada za to najpovoljniji vremenski uslovi.

- U okviru redovnog obilježavanja horizontalne signalizacije, jednom godišnje (proljeće - ljeto), obnavljaju se postojeće oznake u svim ulicama na području Banjaluke, a pojedine ulice zbog intenziteta saobraćaja dodatno se obilježavaju i u jesen - kazali su iz nadležnog Odjeljenja.

Pojasnili su da im je već duže vrijeme praksa da se zbog nesmetanog i sigurnog odvijanja saobraćaja te izbjegavanja većih gužvi, a što je najčešća primjedba mnogih vozača i pješaka, obilježavanje signalizacije izvodi u poslijepodnevnim i večernjim časovima.

Kružne raskrsnice

Gradske vlasti su najavile da uskoro počinje izgradnja četiri kružna toka na jednim od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u gradu i to kod pekare “Bakal” u Rosuljama, “Audi” servisa u Boriku, na spoju naselja Paprikovac, Petrićevac, Nova varoš i Rosulje i kod tržnog centra “Merkator”.

Podsjetimo, u decembru prošle godine završeni su radovi na raskrsnici kod “Ekvatora”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana