Због короне издато мање грађевинских дозвола

Александра Тодоровић
Због короне издато мање грађевинских дозвола

БАЊАЛУКА - У оквиру једношалтерског система Одјељења за просторно уређење, прошле године је примљено 3.000 нових захтјева из области грађења, што је за око 30 одсто мање у односу на 2019. годину.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић казао је за “Глас Српске” да је пад броја захтјева узроковала пандемија вируса корона.

- Прошле године је пристигло 3.000 нових захтјева, што је најмањи број захтјева до сада, око 30 одсто у односу на годину прије - казао је Станаревић.

Додао је да је увођење једношалтерског система један од бољих потеза Градске управе који је увелико олакшао добијање информација о грађевинским дозволама.

Према његовим ријечима, потпуну реализацију пилот-пројекта електронских дозвола кочи тренутни Закон о уређењу простора и грађењу, као и непостојање адекватних хардверских и софтверских система у већини институција.

Према подацима из Одсјека за послове Пријемне канцеларије Одјељења за просторно уређење, од укупног броја, 1.300 захтјева се односи на издавање локацијских услова и грађевинских дозвола, 316 за легализацију, док се остали захтјеви односе на издавање употребних дозвола, реклама, еколошких дозвола и слично. Осим тога, путем ове канцеларије примљено је преко 2.500 допуна активних предмета, 376 захтјева за издавање рјешења о висни накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и накнаде за ренту, те 487 захтјева за издавање пољопривредне сагласности за промјену намјене пољопривредног земљишта који се односе на управне поступке који су услов за издавање грађевинских дозвола.

- Када се сумирају све пружене услуге и информације дође се до бројке од преко 12.000 грађана који су током 2020. године прошли кроз једношалтерски систем - навели су из ресорног одјељења.

Истичу да је једношалтерски систем испунио очекивања, јер је убрзао и олакшао процес издавања дозвола из области грађења, а грађанима је омогућено да на једном мјесту поднесу захтјеве, прибаве све законом дефинисане сагласности и добију комплетне информације из просторно-планске, те правне документације, у вези са грађењем.

Правник “Арагоста инвест друштва” Игор Гаврић казао је да је једношалтерски систем допринио ажурности и ефикасности рада.

- Олакшан је увид у то да ли је документација комплетирана и достављена, а поједностављен је и рад референтима - рекао је Гаврић.

Центар

Градска управа је од 1. јануара 2018. године увела једношалтерски систем за предмете из области просторног уређења: издавање локацијских услова, грађевинских и употребних дозвола, извода из просторно-планске документације те пријем свих захтјева којима се покрећу административни поступци који се односе на предмете из области просторног уређења. Центар за дозволе Одјељења за просторно уређење налази се у приземној етажи зграде Градске управе, у канцеларији број 19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана