Zbog korone izdato manje građevinskih dozvola

Aleksandra Todorović
Zbog korone izdato manje građevinskih dozvola

BANjALUKA - U okviru jednošalterskog sistema Odjeljenja za prostorno uređenje, prošle godine je primljeno 3.000 novih zahtjeva iz oblasti građenja, što je za oko 30 odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević kazao je za “Glas Srpske” da je pad broja zahtjeva uzrokovala pandemija virusa korona.

- Prošle godine je pristiglo 3.000 novih zahtjeva, što je najmanji broj zahtjeva do sada, oko 30 odsto u odnosu na godinu prije - kazao je Stanarević.

Dodao je da je uvođenje jednošalterskog sistema jedan od boljih poteza Gradske uprave koji je uveliko olakšao dobijanje informacija o građevinskim dozvolama.

Prema njegovim riječima, potpunu realizaciju pilot-projekta elektronskih dozvola koči trenutni Zakon o uređenju prostora i građenju, kao i nepostojanje adekvatnih hardverskih i softverskih sistema u većini institucija.

Prema podacima iz Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje, od ukupnog broja, 1.300 zahtjeva se odnosi na izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola, 316 za legalizaciju, dok se ostali zahtjevi odnose na izdavanje upotrebnih dozvola, reklama, ekoloških dozvola i slično. Osim toga, putem ove kancelarije primljeno je preko 2.500 dopuna aktivnih predmeta, 376 zahtjeva za izdavanje rješenja o visni naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i naknade za rentu, te 487 zahtjeva za izdavanje poljoprivredne saglasnosti za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta koji se odnose na upravne postupke koji su uslov za izdavanje građevinskih dozvola.

- Kada se sumiraju sve pružene usluge i informacije dođe se do brojke od preko 12.000 građana koji su tokom 2020. godine prošli kroz jednošalterski sistem - naveli su iz resornog odjeljenja.

Ističu da je jednošalterski sistem ispunio očekivanja, jer je ubrzao i olakšao proces izdavanja dozvola iz oblasti građenja, a građanima je omogućeno da na jednom mjestu podnesu zahtjeve, pribave sve zakonom definisane saglasnosti i dobiju kompletne informacije iz prostorno-planske, te pravne dokumentacije, u vezi sa građenjem.

Pravnik “Aragosta invest društva” Igor Gavrić kazao je da je jednošalterski sistem doprinio ažurnosti i efikasnosti rada.

- Olakšan je uvid u to da li je dokumentacija kompletirana i dostavljena, a pojednostavljen je i rad referentima - rekao je Gavrić.

Centar

Gradska uprava je od 1. januara 2018. godine uvela jednošalterski sistem za predmete iz oblasti prostornog uređenja: izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, izvoda iz prostorno-planske dokumentacije te prijem svih zahtjeva kojima se pokreću administrativni postupci koji se odnose na predmete iz oblasti prostornog uređenja. Centar za dozvole Odjeljenja za prostorno uređenje nalazi se u prizemnoj etaži zgrade Gradske uprave, u kancelariji broj 19.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana