Завршетак пута Сарачица-Чокорска поља до Нове године

Срна
Завршетак пута Сарачица-Чокорска поља до Нове године

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и вршилац дужности директора „Путева Републике Српске“ Давор Кострешевић посјетили су данас градилиште пута Сарачица-Чокорска поља код Бањалуке, чију изградњу и модренизацију Влада Српске финансира са 2,5 милиона КМ.

Додик је приликом посјете градилишту истакао да је евидентан напредак који гарантује да ће радови бити завршени до краја године, те да ће ова путна комуникација имати и све потребне садржаје.

-Овдје ће се ријешити питање квалитетне телефоније и струје. Неки шпекуланти стално износе сумње у ове радове, али свако рационалан види да се ово гради и да неће стати -  рекао је Додик новинарима.

Додик је нагласио да овај пут није у надлежности Републике, него Града Бањалука, али да је Влада Српске прихватила да радове финансира у цјелини од 2,5 милиона КМ, те да ће за додатне радове бити обезбјеђено додатних до милион КМ.

-Данас овдје имамо доказ о томе да Република Српска, кад једном донесе одлуку, ту одлуку и реализује. Ми у Бањалуци желимо да се посветимо важним стварима и за то је потребан амбијент, потребна је ефикасна градска администрација која ће рјешавати процедуре, а не стварати проблеме изјавама које не стоје - истакао је Додик.

Осим тога, каже Додик, републичке институције су спремне да сарађују.

-Има неколико капиталних објеката које треба да завршимо. То сигурно није само оно о чему се у јавности говори. Република је спремна да ради ту далеко више и сам овај пут доказује на који начин ми приступамо проблемима - напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, у самом граду је потребно рјешавати проблеме инфраструктуре, али и неке проблеме институција.

-Без обзира што неки покушавају да са иронијом причају о градњи концертне дворане, сматрам да то треба овом граду, који је израстао у лијеп средњоевропски град и да треба да има потребне садржаје. С друге стране, веома је важно за манифестацију наше државне снаге и државних вриједности да имамо такву установу - поручио је Додик.

Он је нагласио да је Влада Српске спремна да ради на овом пројекту, али да су за то потребне дозволе из градске администрације, ријешена регулациона и друга питања.

Додик је најавио да ће у наредне двије, три седмице бити уприличен састанак комплетног руководства Републике Српске са надлежнима у Граду Бањалука, како би видјели на који начин могу то питање рјешавати.

-Без обзира на све, грађани Бањалуке, али и цијеле Републике не смију да трпе - рекао је Додик.

Он је навео да је поносан на изградњу пута Сарачица-Чокорска Поља, јер сигурно побољшава квалитет живота, што нико не може да оспори.

Са Додиком и Кострешевићем, пут у изградњи обишли су и предсједник Скупштине Града Младен Илић и директор „Електрокрајине“ Драган Чавић.

Давор Кострешевић рекао је да је Влада Републике Српске за пројекат изградње и модернизације пута Сарачица-Чокорска Поља обезбиједила 2,5 милона КМ.

Кострешевић је нагласио да је пројектом предвиђена дужина пута од 3,3 километра, с тим да ће се завршавати и дијелови на почетку и крају трасе, за које ће се обезбиједити додатна финансијска средства.

-Крајем прошле године били смо на овом мјесту у сасвим другачијем амбијенту. Тада када смо почели радове на овој путној комуникацији било је много сумњи у даљи ток пројекта. Али, данас се налазимо на другачијој врсти комуникације, која је потпуно у складу са оним што је тада речено и испуњава критеријуме вишег ранга пута - рекао је Кострешевић новинарима.

Кострешевић је нагласио да радови теку планираном динамиком, те да очекује да ће дионица Сарачица-Чокорска Поаља до краја године бити завршена.

Младен Илић истакао је да је изградња ове дионице пута дужи низ година најављивана, те да су сада видљиви резултати рада.

-Град Бањалука, са новом администрацијом, на жалост, није имао у плану неке веће пројекте попут овога и остаје жал због тога. Оно што је добра ствар је да се ми апсолутно можемо ослонити на жПутеве Републике Српскеж, односно Владу и на тај начин финансирати све важне пројекте за бољи живот свих грађана -  нагласио је Илић.

Он је изразио наду да ће оваквих пројеката бити још, те истакао мост у насељу Чесма, који ће заједно градити Република Српска и Србија, док је почетни дио пројекта на Граду Бањалуци.

-Искрено се надам да ћемо што прије завршити администартивне послове и кренути са конкретном градњом - напоменуо је Илић.

Драган Чавић рекао је да је ово, као и друга пратећа предузећа, искористило израду ове трасе да истовремено заврше ни радове на електро-мрежи, те на полагању оптичког кабла.

-Ово је практично финализација великих инфраструктурних радова на платоу Мањаче. Недалеко од нас ријешен је дугогодишњи проблем водоснабдијевања цијелог овог краја. Водовод Црно Врело је потпуно у функцији. Раније је урађен водовод Суботица, који је снабдио водом Чокорска Поља, а рјешавањем ове асфалтне комуникације отвара се краћи пут од града према Колима, те се отвара алтернативни пут преко Первана према Далмацији - рекао је Чавић.

Он је додао да су сви радови, које су посљедих година радили Град Бањалука и Влада, створили могућност за потпуни препород овог краја.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана