Završetak puta Saračica-Čokorska polja do Nove godine

Srna
Završetak puta Saračica-Čokorska polja do Nove godine

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Davor Kostrešević posjetili su danas gradilište puta Saračica-Čokorska polja kod Banjaluke, čiju izgradnju i modrenizaciju Vlada Srpske finansira sa 2,5 miliona KM.

Dodik je prilikom posjete gradilištu istakao da je evidentan napredak koji garantuje da će radovi biti završeni do kraja godine, te da će ova putna komunikacija imati i sve potrebne sadržaje.

-Ovdje će se riješiti pitanje kvalitetne telefonije i struje. Neki špekulanti stalno iznose sumnje u ove radove, ali svako racionalan vidi da se ovo gradi i da neće stati -  rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da ovaj put nije u nadležnosti Republike, nego Grada Banjaluka, ali da je Vlada Srpske prihvatila da radove finansira u cjelini od 2,5 miliona KM, te da će za dodatne radove biti obezbjeđeno dodatnih do milion KM.

-Danas ovdje imamo dokaz o tome da Republika Srpska, kad jednom donese odluku, tu odluku i realizuje. Mi u Banjaluci želimo da se posvetimo važnim stvarima i za to je potreban ambijent, potrebna je efikasna gradska administracija koja će rješavati procedure, a ne stvarati probleme izjavama koje ne stoje - istakao je Dodik.

Osim toga, kaže Dodik, republičke institucije su spremne da sarađuju.

-Ima nekoliko kapitalnih objekata koje treba da završimo. To sigurno nije samo ono o čemu se u javnosti govori. Republika je spremna da radi tu daleko više i sam ovaj put dokazuje na koji način mi pristupamo problemima - napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u samom gradu je potrebno rješavati probleme infrastrukture, ali i neke probleme institucija.

-Bez obzira što neki pokušavaju da sa ironijom pričaju o gradnji koncertne dvorane, smatram da to treba ovom gradu, koji je izrastao u lijep srednjoevropski grad i da treba da ima potrebne sadržaje. S druge strane, veoma je važno za manifestaciju naše državne snage i državnih vrijednosti da imamo takvu ustanovu - poručio je Dodik.

On je naglasio da je Vlada Srpske spremna da radi na ovom projektu, ali da su za to potrebne dozvole iz gradske administracije, riješena regulaciona i druga pitanja.

Dodik je najavio da će u naredne dvije, tri sedmice biti upriličen sastanak kompletnog rukovodstva Republike Srpske sa nadležnima u Gradu Banjaluka, kako bi vidjeli na koji način mogu to pitanje rješavati.

-Bez obzira na sve, građani Banjaluke, ali i cijele Republike ne smiju da trpe - rekao je Dodik.

On je naveo da je ponosan na izgradnju puta Saračica-Čokorska Polja, jer sigurno poboljšava kvalitet života, što niko ne može da ospori.

Sa Dodikom i Kostreševićem, put u izgradnji obišli su i predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić i direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić.

Davor Kostrešević rekao je da je Vlada Republike Srpske za projekat izgradnje i modernizacije puta Saračica-Čokorska Polja obezbijedila 2,5 milona KM.

Kostrešević je naglasio da je projektom predviđena dužina puta od 3,3 kilometra, s tim da će se završavati i dijelovi na početku i kraju trase, za koje će se obezbijediti dodatna finansijska sredstva.

-Krajem prošle godine bili smo na ovom mjestu u sasvim drugačijem ambijentu. Tada kada smo počeli radove na ovoj putnoj komunikaciji bilo je mnogo sumnji u dalji tok projekta. Ali, danas se nalazimo na drugačijoj vrsti komunikacije, koja je potpuno u skladu sa onim što je tada rečeno i ispunjava kriterijume višeg ranga puta - rekao je Kostrešević novinarima.

Kostrešević je naglasio da radovi teku planiranom dinamikom, te da očekuje da će dionica Saračica-Čokorska Poalja do kraja godine biti završena.

Mladen Ilić istakao je da je izgradnja ove dionice puta duži niz godina najavljivana, te da su sada vidljivi rezultati rada.

-Grad Banjaluka, sa novom administracijom, na žalost, nije imao u planu neke veće projekte poput ovoga i ostaje žal zbog toga. Ono što je dobra stvar je da se mi apsolutno možemo osloniti na žPuteve Republike Srpskež, odnosno Vladu i na taj način finansirati sve važne projekte za bolji život svih građana -  naglasio je Ilić.

On je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti još, te istakao most u naselju Česma, koji će zajedno graditi Republika Srpska i Srbija, dok je početni dio projekta na Gradu Banjaluci.

-Iskreno se nadam da ćemo što prije završiti administartivne poslove i krenuti sa konkretnom gradnjom - napomenuo je Ilić.

Dragan Čavić rekao je da je ovo, kao i druga prateća preduzeća, iskoristilo izradu ove trase da istovremeno završe ni radove na elektro-mreži, te na polaganju optičkog kabla.

-Ovo je praktično finalizacija velikih infrastrukturnih radova na platou Manjače. Nedaleko od nas riješen je dugogodišnji problem vodosnabdijevanja cijelog ovog kraja. Vodovod Crno Vrelo je potpuno u funkciji. Ranije je urađen vodovod Subotica, koji je snabdio vodom Čokorska Polja, a rješavanjem ove asfaltne komunikacije otvara se kraći put od grada prema Kolima, te se otvara alternativni put preko Pervana prema Dalmaciji - rekao je Čavić.

On je dodao da su svi radovi, koje su posljedih godina radili Grad Banjaluka i Vlada, stvorili mogućnost za potpuni preporod ovog kraja.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana