Завршетак изградње моста у Чесми половином наредне године, градоначелник обишао радове

ГС
Foto: Град Бањалука

Радови на изградњи моста у Чесми теку предвиђеном динамиком. Ово је један од највећих пројеката, на који мјештани чекају готово једну деценију и планирамо га завршти већ половином наредне године.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, који је обишао радове на овој локацији.

-Упркос неповољним временским условима, радови напредују. Два стуба су завршена, а тренутно се ради на изградњи трећег стуба на овој страни обале. План је да се раде још два стуба према Витаминки и насељу Кумсале, јер мост правимо тако да буде отпоран и у случају великих поплава – истакао је градоначелник.

Како је рекао, ријеч је о пројекту укупне вриједности око 10 милиона КМ, који би требало да буде завршен већ половином наредне године.

– Вриједност изградње моста износи 6.5 милиона КМ, док ће за изградњу прилазних путева и рјешавање имовинско-правних односа бити издвојена додатна средства. За изградњу прилазних путева биће издвојено додатних 1 до 2 милиона КМ, а прецизан износ биће познат кад се одреде трасе, које још сагледавамо. Зависно од тога биће потребно радити и на рјешавању имовинско-правних односа. Тако ће овај пројекат коштати и до 10 милиона КМ –  рекао је градоначелник Станивуковић.

Осим завршетка овог изузтно значајног пројекта, градоначелник је најавио да је све спремно и за расписивање јавне набавке за реконструкцију Улице Петра Великог, као и да ће бити изграђено шеталиште између два моста у Чесми.

-План је да радимо реконструкцију Улице Петра Великог у дужини од једног километра. Такође, градићемо и шеталиште уз насип – између два моста и биће то једна лијепа променада уз Врбас и Врбању. Осим инфраструктурних питања желимо да насеље Чесма добије и додатне садржаје – истакао је он.

Градоначелник је појаснио да су средства за ове намјене спремна, али да се ради по реду, те да ће се овим радовима приступити након завршетка реконструкције Улице Петра Великог.

-Осим што ћемо реконструисати Улицу Петра Великог, разматрамо и изградњу саобраћајнице која ће се од моста надовезивати на Улицу Петра Великог и даље се везати на пут према Челинцу. О овоме смо већ преговарали са Путевима Републике Српске, јер ће ово бити једна значајна обилазница, која ће насељу Чесма дати један потпуно други положај – казао је Станивуковић.

Такође, градоначелник је најавио и пројекат постављања расвјете у насељу Мађир.

– Освијетлићемо Мађир и поставити расвјету кроз шуму у Трапистима. У овом насељу градимо и једно дјечије игралиште. Осим тога расвјету ћемо урадити и на реконструисаном мосту у Трапистима. На овом дијелу план је да у сарадњи са Бањалучком пиваром изградимо парк са трим стазама, мобилијаром, шеталиштем и новом пивницом. Сви ових пројекти ће у потпуности промијенти овај дио града – закључио је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана