Završetak izgradnje mosta u Česmi polovinom naredne godine, gradonačelnik obišao radove

GS
Foto: Grad Banjaluka

Radovi na izgradnji mosta u Česmi teku predviđenom dinamikom. Ovo je jedan od najvećih projekata, na koji mještani čekaju gotovo jednu deceniju i planiramo ga završti već polovinom naredne godine.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je obišao radove na ovoj lokaciji.

-Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, radovi napreduju. Dva stuba su završena, a trenutno se radi na izgradnji trećeg stuba na ovoj strani obale. Plan je da se rade još dva stuba prema Vitaminki i naselju Kumsale, jer most pravimo tako da bude otporan i u slučaju velikih poplava – istakao je gradonačelnik.

Kako je rekao, riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 10 miliona KM, koji bi trebalo da bude završen već polovinom naredne godine.

– Vrijednost izgradnje mosta iznosi 6.5 miliona KM, dok će za izgradnju prilaznih puteva i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa biti izdvojena dodatna sredstva. Za izgradnju prilaznih puteva biće izdvojeno dodatnih 1 do 2 miliona KM, a precizan iznos biće poznat kad se odrede trase, koje još sagledavamo. Zavisno od toga biće potrebno raditi i na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Tako će ovaj projekat koštati i do 10 miliona KM –  rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Osim završetka ovog izuztno značajnog projekta, gradonačelnik je najavio da je sve spremno i za raspisivanje javne nabavke za rekonstrukciju Ulice Petra Velikog, kao i da će biti izgrađeno šetalište između dva mosta u Česmi.

-Plan je da radimo rekonstrukciju Ulice Petra Velikog u dužini od jednog kilometra. Takođe, gradićemo i šetalište uz nasip – između dva mosta i biće to jedna lijepa promenada uz Vrbas i Vrbanju. Osim infrastrukturnih pitanja želimo da naselje Česma dobije i dodatne sadržaje – istakao je on.

Gradonačelnik je pojasnio da su sredstva za ove namjene spremna, ali da se radi po redu, te da će se ovim radovima pristupiti nakon završetka rekonstrukcije Ulice Petra Velikog.

-Osim što ćemo rekonstruisati Ulicu Petra Velikog, razmatramo i izgradnju saobraćajnice koja će se od mosta nadovezivati na Ulicu Petra Velikog i dalje se vezati na put prema Čelincu. O ovome smo već pregovarali sa Putevima Republike Srpske, jer će ovo biti jedna značajna obilaznica, koja će naselju Česma dati jedan potpuno drugi položaj – kazao je Stanivuković.

Takođe, gradonačelnik je najavio i projekat postavljanja rasvjete u naselju Mađir.

– Osvijetlićemo Mađir i postaviti rasvjetu kroz šumu u Trapistima. U ovom naselju gradimo i jedno dječije igralište. Osim toga rasvjetu ćemo uraditi i na rekonstruisanom mostu u Trapistima. Na ovom dijelu plan je da u saradnji sa Banjalučkom pivarom izgradimo park sa trim stazama, mobilijarom, šetalištem i novom pivnicom. Svi ovih projekti će u potpunosti promijenti ovaj dio grada – zaključio je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana